Het Maxima-effect valt tegen

Ruim driekwart van de Nederlandse bevolking vindt alle media-aandacht voor Maxima Zorreguieta, de nieuwe vriendin van prins Willem-Alexander, overdreven. Uit een steekproef van bureau Lagendijk blijkt verder dat slechts een schamele 0,4 procent smeekt om meer. Een op de tien Nederlanders geeft toe meer naar de televisie te hebben gekeken in verband met de koninklijke 'vriendschap'. De rest zegt dat dat absoluut niet het geval is.

Opvallende uitslagen, temeer omdat de steekproef werd gehouden in opdracht van de SBS 6-rubriek 'Het Nieuws', die vrijdagavond drie keer zoveel kijkers als normaal trok door de eerste bewegende beelden van Maxima uit te zenden. Van de ondervraagden vindt ook maar een klein deel, 15,4 procent, dat de rijksvoorlichtingsdienst meer informatie moet geven.

Over de vraag of de Eerste en Tweede Kamer toestemming moeten geven voor een eventueel huwelijk lopen de meningen nog sterk uiteen. De helft van de ondervraagden vindt van wel, de andere helft is tegen. Overigens houdt slechts een op de vijf Nederlanders er serieus rekening mee dat het deze keer tot een huwelijk komt. Als dat gebeurt, dan moet Willem-Alexander snel zijn moeder opvolgen, is de mening van een op de vier.

De primeur van bewegende videobeelden van Maxima heeft Net 5 vrijdagavond bijna honderdduizend extra kijkers opgeleverd. Volgens de afdeling Kijk- en luisteronderzoek van de NOS keken 150 000 mensen om 19.00 uur naar Het Nieuws. tegen normaal 55 000 kijkers.

SBS 6 zond de beelden een half uur later uit en bereikte daarmee 370 000 mensen, tegen 290 000 bij een reguliere uitzending. Weer een half uur later volgde de NOS. De belangstelling voor de Argentijnse blondine leek toen al verflauwd: 1 240 000 kijkers tegen 1,2 miljoen gemiddeld. Bij latere uitzendingen was geen enkel Maxima-effect te bespeuren.

De hoofdredacteuren van de Volkskrant en het NOS-journaal waren tevreden over de ruime aandacht voor Maxima. ,,Het is gewoon belangrijk nieuws,'' aldus Volkskrant-hoofdredacteur Broertjes gisteren.

Haasbroek van het NOS-Journaal: ,,Tot nu toe behoorde dit tot het primaat van de roddelpers. We waren vroeger te braaf.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden