Het mag vaag klinken, maar binding met gemeente telt bij fusie

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Dat gemeentegrenzen bizar kunnen lopen, bewees een paar jaar geleden een foto in deze krant, van een stel in zijn slaapkamer. De grens liep precies over hun bed: de ene man sliep in de ene, en de andere in de andere gemeente. Bij de fusie van de betreffende gemeenten werd die grens gek genoeg intact gelaten. Een beter bewijs dat er met meer gevoel moet worden gefuseerd, is haast niet te vinden.

Vandaag gaan voor zo'n herindeling weer zo'n half miljoen mensen naar de stembus. Zij kiezen in zes plaatsen een nieuwe gemeenteraad voor een nieuwe gemeente. De zes vinden schaalvergroting nodig, ook om beter opgewassen te zijn tegen de nieuwe taken die gemeenten krijgen op het gebied van langdurige zorg, jeugdzorg en werk. Intensievere samenwerking tussen gemeenten is daarvoor ook een middel. Maar dat overleg gebeurt vaak met op elk terrein weer andere partners, waardoor de controle door de gemeenteraden moeilijker is dan bij een fusie. In zo'n grotere gemeente is de democratische verantwoording beter geregeld. Dat is een groot voordeel, al is het goed dat het kabinet gemeenten bij het zoeken naar de beste verbanden, meer vrijheid heeft gegeven.

Het lijkt vanzelfsprekend bij fusie rekening te houden met de identiteit van de verschillende dorpen en steden. Maar zo logisch is dat niet. De gemeente Maasdonk, ontstaan uit drie kernen, wordt na 21 jaar alweer opgeheven. De dorpen 'hebben niets met elkaar', de mensen ook niet. Dus scheiden hun wegen. Geffen komt bij Oss, de andere twee gaan samen met Den Bosch.

Het is wijs die fusie nu ongedaan te maken. Bewoners zijn straks meer dan voorheen voor zorg aangewezen op de gemeente. Iets van regionaal gevoel en binding met het plaatselijke bestuur, hoe vaag misschien ook, is noodzakelijk om dit toch al precaire proces tot een succes te maken. Bij wantrouwen is niemand gebaat.

Er is nog een les te trekken uit de kwestie-Maasdonk. De drie kernen zijn destijds samengegaan om te voorkomen dat ze werden opgeslokt door de grote gemeenten Den Bosch en Oss. Dat was een oprecht streven, bestuurders dachten ongetwijfeld daarmee aan te sluiten bij de wensen van de bevolking. Maar nu zijn inwoners juist blij dat ze bij een veel grotere centrumgemeente gaan horen. Die schaal ontneemt hun kennelijk geen geborgenheid, maar geeft hun het geruste gevoel dat hun zaak in goede handen is. Ook dat is een nieuw geluid, dat de regionale bestuurders die nu nog twijfelen over fusie, zich ter harte kunnen nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden