Review

'Het maakt geen donder uit of een schrijver man is of vrouw'

'Waarom', vraagt schrijfster Margaret Atwood zich af in de inleiding van 'Women writers at work', zou je interviews met auteurs als Marianne Moore, Maya Angelou, Simone de Beauvoir en Dorothy Parker bundelen? Het meest voor de hand liggende antwoord is dat de schrijfsters bij elkaar horen omdat ze vrouwen zijn; dat onderscheidt hen van mannelijke auteurs.

Wie voor dit antwoord kiest, veronderstelt dat alle vrouwelijke auteurs over bepaalde eigenschappen beschikken die hen van al hun mannelijke collega's onderscheiden. Twintig jaar geleden werd deze stelling aangehangen door het feminisme, tegenwoordig omschrijft een aantal critici het werk van vrouwen graag als anders dan dat van mannen: schrijfsters zouden op emotionele en subjectieve manier over hun persoonlijk, maar voor lezeressen identificeerbaar leed schrijven. Mannelijke schrijvers daarentegen zouden zich met algemeen menselijke problemen bezighouden.

Wie zo denkt, moet onmiddellijk 'Women writers at work' gaan lezen. Dit boek bevat zestien diepgaande interviews met evenzoveel schrijfsters. De gesprekken, die eerder in 'The Paris Review' zijn verschenen, gaan hoofdzakelijk over het werk van de geïnterviewden. Maar aan bod komen ook de vermeende verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs. Gevraagd naar haar opvatting hierover antwoordde Nadine Gordimer dat “het geen donder uitmaakt of de schrijver man of vrouw is, zolang het maar om werk van een echte schrijver gaat”.

Veel lezers zullen het hiermee eens zijn, ook al bedoelt Gordimer, zoals Atwood fijntjes opmerkt, dat de sekse van een auteur geen rol zou mogen spelen bij de beoordeling van zijn of haar werk. Zolang dat nog wel zo is, zijn boeken als 'Women writers at work' paradoxale, maar geenszins overbodige projecten. Als ze een ding laten zien, dan is het dat 'typische vrouwenliteratuur' niet bestaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden