Het lot van een afvallige moslim

Een verwoeste legertruck in de buurt van de Iraakse stad Al-Howeizah, ten noorden van Basra, maart 1985.© AFP

Tien jaar zweeg de Iraakse ex-moslim Joseph Fadelle over zijn bekering tot het christendom. In het boek 'Duur betaald' dat onlangs in het Nederlands verscheen, beschrijft hij de prijs die hij hiervoor heeft moeten betalen.

Joseph Fadelle was een soort kroonprins. Als zijn leven volgens plan was verlopen dan was hij nu een stamhoofd geweest in het zuiden van Irak. Hij zou als vredesrechter conflicten hebben bijgelegd, volgens het duizenden jaren oude stammenrecht, buiten de rechtbanken om.

Het liep anders. Tegenwoordig leidt hij vanuit Parijs kerkdiensten in Saoedi-Arabië. Via het programma Paltalk organiseert hij online samenkomsten met Saoediërs, die net als hijzelf christen zijn geworden. Die Saoediërs houden in het dagelijkse leven hun mond stijf dicht over hun geloofsovergang, loslippigheid zou hun het leven kunnen kosten. Ook Fadelle zweeg tien jaar.

Erediensten mogen wel
Vorig jaar beschreef Joseph Fadelle zijn lotgevallen in een boek, dat onlangs in het Nederlands is vertaald. Het is een sober verslag over een onprettige waarheid: in het Midden-Oosten bestaat geen godsdienstvrijheid in westerse zin, ondanks de talrijke kerken, die in steden als Damascus, Caïro of Bagdad hun deuren openen voor erediensten. Die erediensten mogen dus wel, maar echte godsdienstvrijheid wordt een van de grote krachtproeven voor de 'Arabische lente'. Wordt het ooit een vanzelfsprekendheid dat een moslim van geloof kan veranderen of atheïst kan worden, zonder zijn maatschappelijke positie op te offeren of zelfs zijn leven?

Hoever de huidige realiteit daarvan nog is verwijderd, blijkt uit Fadelle's verhaal, dat ook in veel andere islamitische landen had kunnen spelen. Het begint in 1987, als Irak is verwikkeld in een slopende oorlog met buurland Iran.

Kamer delen met een christen
Ook Fadelle moet in militaire dienst. Via relaties voorkomt zijn vader dat hij mee moet vechten. Hij slijt zijn dagen in een kazerne, waar hem een verrassing wacht die hij opvat als een belediging: zijn kamer moet hij, de sajjid, delen met een christen. Hij maakt er het beste van en probeert zijn kamergenoot tot de islam te bekeren. Die laatste weigert over het Evangelie te praten in zijn discussies met Fadelle. "Lees jij eerst eens aandachtig je eigen Koran", zegt hij. "Dan praten we verder." Is dat strategie of gewoon voorzichtigheid? Evangelisatie is een gevaarlijke beschuldiging in de moslimwereld.

Fadelle hoopt al lezend argumenten te vinden om de christen te overtuigen, maar knapt af op de Koran, vooral als die aanspoort om ongelovigen te doden. Na de Koran daalt ook de profeet in Fadelle's achting.

Afzetten tegen Mohammed
Er is een opvallend verschil tussen afvallige christenen en uitgetreden moslims. Christenen breken zelden met hun geloof uit afkeer van Jezus. Moslimrenegaten daarentegen zetten zich wel hevig af tegen Mohammed, zoals de islamitische geschiedschrijving hem al dan niet correct beschrijft. En dat is bijvoorbeeld de man die, na de uitroeiing van een Joodse stam, meteen trouwt met de vrouw van het pas gedode stamhoofd.

Fadelle wordt christen. Wanneer hij geen kerken had bezocht, niet had geprobeerd zich te laten dopen, en vooral de schone schijn had opgehouden door mee te doen aan islamitische plechtigheden, dan was er weinig aan de hand geweest. Hij had gewoon stamhoofd kunnen worden, zelfs als zijn familie zijn geheim had geraden. Dat alles onder het motto, dat tot voor kort gold in het Amerikaanse leger over homoseksualiteit: 'Don't ask, don't tell', vraag er niet naar en loop er niet mee te koop.

Onder die omstandigheden vindt Fadelle het moeilijk om te trouwen. Hij durft niemand in vertrouwen te nemen, ook niet een toekomstige bruid, want die zou zijn geheim kunnen doorvertellen aan haar familie. Ten slotte raakt het geduld van zijn vader op. Hij deelt zijn zoon zakelijk mee dat hij een vrouw voor hem heeft uitgezocht, en dat de verloving al in zijn afwezigheid is voltrokken. Aan een huwelijk ontkomt hij nu niet meer, want dat zou ondraaglijk gezichtsverlies opleveren voor de clan.

Het wordt een goed huwelijk, al hangt er de schaduw van een leugen boven, omdat hij niet met zijn vrouw kan praten over zijn bekering tot het christendom.

Ontrouw
In het weekeinde is hij vaak weg, op zoek naar een kerk die hem wil accepteren. Zijn vrouw begint hem te verdenken van ontrouw. De bom barst wanneer zij zijn bijbeltje vindt. Fadelle speelt open kaart. Totaal verbluft en sprakeloos vertrekt ze naar haar ouders. Fadelle denkt dat het einde is aangebroken, maar als hij haar na drie dagen weer ophaalt blijkt ze te hebben gezwegen over zijn bekering. Ze heeft een echtelijke ruzie voorgewend en wordt na enige tijd zelf christen.

Een paar jaar later lichten Fadelle's broers hem 's nachts van zijn bed, schietwapens in de aanslag. Ook zij hebben zijn bijbel gevonden. Als ze Joseph Fadelle's zoontje vragen wat hij samen met zijn ouders op zondag doen, slaat hij een kruis. Fadelle verdwijnt in een kofferbak, waarna zijn broers hem naar de ayatollah Mohammed Sadiq Sadr rijden. In een fatwa zegt de ayatollah dat Fadelle de dood verdient, maar alleen als onomstotelijk is bewezen dat hij christen is geworden. Fadelle ontkent dat en zegt dat hij de Bijbel alleen leest voor zijn algemene ontwikkeling. Zijn broers zijn jaloers op hem, zegt hij, omdat hij zijn vader zal opvolgen als stamhoofd. De ayatollah lijkt onder de indruk van dit verweer.

Vlucht
Omstandig beschrijft Fadelle hoe hij via Jordanië uiteindelijk in Frankrijk belandt, waar hij in 2001 asiel krijgt. In Jordanië beleeft hij nog een angstig avontuur als zijn broers en een oom hem oppakken, terwijl hij winkelt in de hoofdstad Amman. Ze rijden naar een eenzaam dal. In een urenlang gesprek werken ze op zijn gemoed, vertellen ze hoe zijn vader onder de situatie lijdt. Ten slotte raakt hij gewond nadat zijn oom op hem heeft geschoten. Een kogel raakt hem, de andere kogels missen. Is oom een slechte schutter of heeft hij opzettelijk fout gericht? Fadelle weet het niet, verliest zijn bewustzijn en komt bij in een ziekenhuis. Hij weet niet wie hem heeft gevonden.

Fadelle weet uiteindelijk via omwegen te ontsnappen naar Parijs, waar hij nu tien jaar woont. Zijn vader en moeder zijn overleden, zonder dat er een verzoening is geweest. Zijn moeders wereld was ingestort, en dat verweet ze hem. Al zijn broers zijn naar Bagdad verhuisd. Ondanks alles wat er is voorgevallen houdt Fadelle nog wel contact met zijn familie. Een van zijn broers is nu atheïst.

Joseph Fadelle: Duur betaald. Uitgeverij Lannoo. ISBN 978 90 209 9986 0. €19,99

Dictaturen bevorderen extreme islam'

Joseph Fadelle bracht onlangs een bezoek aan Nederland ter gelegenheid van de presentatie van 'Duur betaald'. Een kort interview.

Fadelle: "Ik houd van de Arabische wereld. Het klopt dat je daar onvrij bent, zeker in het tribale systeem. Maar in Europa is de balans naar het individualisme doorgeschoten. De eenzaamheid van Europese ouderen doet me pijn. Wat de moslims betreft, hun geloof is het probleem, zijzelf niet. Arabieren zijn prima mensen. Je moet moslims warm benaderen, ze het gevoel geven dat ze welkom zijn. En dan kun je gewoon over het geloof praten. Ik kan dat zelf nu even niet, want een imam heeft me vanwege mijn boek bedreigd. En ook die oude fatwa in Irak is nog van kracht.

"De Arabische revoluties zijn belangrijk. Dictaturen bevorderden de extreme islam. Mensen zetten zich via de godsdienst af tegen de dictator. Dat hoeft straks misschien niet meer."

Fadelle heeft vier kinderen. Als een van hen breekt met het christendom en bijvoorbeeld boeddhist wordt, of atheïst, of moslim, zal hij dat dan accepteren? Fadelle, zonder aarzeling: "Natuurlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden