Het lot van de 'liegende' burgemeester van Laarbeek hangt aan zijden draad

Sint in Laarbeek zonder burgemeester Hans Ubachs.

Een goed glas bier voor 1,75 euro, een knotwilg in de grijper van een gemeentewagen en een burgemeester die Sinterklaas speelt in zijn vroegere dorp. Zie daar de ingrediënten voor een Brabantse dorpssoap, die gierend uit de klauwen loopt.


Niet dat de inwoners van Laarbeek - 17 jaar geleden ontstaan uit een fusie van Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout - er wakker van liggen. De burgemeester ligt onder vuur, nou en? Hij is geen Brabander maar een Limburger, zegt de een. Ach, dan komt er weer een nieuwe, zegt de ander. Ook hier worden politieke spelletjes gespeeld, constateert de derde.

Dat het niet boterde in het gemeentehuis hadden ze al eerder gemerkt. Eind maart demonstreerden een paar honderd boze kiezers tegen de vorming van een nieuw college van b. en w. zonder de grote winnaar. De (Lieshoutse) Partij Nieuw Laarbeek stond, hoewel ze 9 van de 19 raadszetels bezet, toch buitenspel. PNL-wethouder Hans Vereijken verkaste naar buurgemeente Landerd, PNL-wethouder Theodoor Biemans werd weer gemeenteraadslid.

Maar dat heeft niets te maken met de motie van wantrouwen die de PNL vorige maand indiende tegen burgemeester Hans Ubachs (53, D66), zegt fractievoorzitter Ria van der Zanden-Swinkels. De gemeenteraad nam de motie aan met 14 van de 19 stemmen. Het lot van Ubachs ligt nu in handen van de Brabantse commissaris der koning, Wim van de Donk, die de zaak volgende week vrijdag met de gemeenteraad bespreekt.

Dubbele woonlasten
De raad wil van haar voorzitter af omdat hij heeft gelogen. Ubachs was onduidelijk toen de wethouders vorig jaar wilden weten hoe hij de rol van Sinterklaas in zijn vorige woonplaats Merkelbeek, waar hij wethouder was, combineerde met de vereiste aanwezigheid op het gemeentehuis. En hij betichtte een medewerker van de buitendienst van leugens over het afvoeren van een knotwilg uit zijn privétuin door een gemeentelijke vrachtwagen, terwijl die ambtenaar de waarheid sprak. Eerder was er al een akkefietje over teveel gedeclareerde dubbele woonlasten, maar dat bedrag had de burgemeester teruggestort in de gemeentekas.

Tegelijkertijd in het naburige Merkelbeek met burgemeester Hans Ubachs als Sint.

Aanvankelijk leek het college de kwesties onderling te hebben opgelost, maar uit een onafhankelijk onderzoek bleek deze zomer dat de wethouders geen vertrouwen meer hadden in de burgemeester. Het geheime onderzoeksrapport was vorige maand aanleiding voor de motie van wantrouwen.

Maar Ubachs - die gisteren een 'rustdag' had en daardoor onbereikbaar was - wil blijven, zo zei hij afgelopen woensdag in de gemeenteraad. In een emotionele verklaring verontschuldigde hij zich voor zijn leugens, maar en passant hekelde hij de bestuurscultuur in Laarbeek en beschuldigde hij een ex-wethouder van intimidatie.

De burgemeester noemde geen naam, maar iedereen begreep wie hij bedoelde. Theodoor Biemans was vier jaar wethouder en een van zijn broers is in Lieshout een café begonnen, het café waarop de burgemeester doelde toen hij vertelde dat hij twee jaar geleden een onderzoek had laten doen naar de betrokkenheid van 'een wethouder' bij de aankoop van een horecapand door twee van diens broers.

Excuses
Biemans was perplex. Ubachs had hem eerder terloops over dat 'stiekeme' onderzoek verteld en de wethouder was toen 'heel boos' geweest. "Maar hij heeft zijn excuses aangeboden en die heb ik geaccepteerd."

In zijn verklaring omschrijft Ubachs de reactie van Biemans echter als intimiderend. De wethouder zou hebben gevraagd om zijn broers onderhands een horecavergunning te verlenen, zonder het vereiste bibob-onderzoek naar criminele antecedenten. "Zo'n aaneenrijging van hele en halve waarheden was wel het laatste waarop ik had gerekend", zegt Biemans.

Op basis van het bibob-onderzoek weigerde de gemeente een van beide broers de vergunning, erkent Biemans. "Mijn andere broer draait dat café nu met zijn vrouw. Je kunt er een goed glas bier drinken voor 1,75 euro."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden