Het Loo brengt kerst van Oranjes weer tot leven

Het was koningin Emma die aan het hof de kerstboom introduceerde en ook koningin Wilhelmina had iets met kerstbomen. Aan één boom had zij niet genoeg. Zij liet de paleizen vol zetten met zowel grote als kleine bomen, vers gekapt in de koninklijke domeinen. Aan cadeaus ontbrak het evenmin. Zowel voor haar familie als voor de leden van de hofhouding werden er inkopen gedaan. Het resultaat daarvan lag, om de nieuwsgierigheid te prikkelen, al dagen van tevoren op lange tafels uitgestald totdat de cadeaus op kerstavond werden uitgedeeld.

Hoe het er bij die kerstfeesten ten tijde van Wilhelmina toeging is tot en met 7 januari te zien in het Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn. Aan de hand van een onlangs ontdekte uitvoerige beschrijving van een hofdame van Wilhelmina is de grote audiëntiezaal van Het Loo ingericht zoals die er een jaar of zestig geleden in de Kerstdagen uitzag. (In de bijlage Media Etcetera van afgelopen zaterdag publiceerden we al een foto van een van de kamers.)

De Oranjes hebben altijd veel aan kerstversieringen gedaan. Overal werden geurende groenslingers en guirlandes opgehangen om zo de architectuur te accentueren. De gouden en zilveren decoraties weerkaatsten het kaarslicht. In diverse zalen van Het Loo wordt een goede indruk gegeven hoe dat er destijds uitzag.

In de Nieuwe Eetzaal van Het Loo zijn een tafel en buffet te zien die, zoals gebruikelijk was in de zeventiende eeuw, symmetrisch gedekt zijn met kostbare zilveren, vergulde en porseleinen schalen, kannen en kommen. Die kommen werden gebruikt bij het, tot ceremonieel verheven, handenwassen. De vele zoetigheden die in die tijd werden geserveerd en de kunstig in de vorm van vogels gevouwde servetten ontbreken hier evenmin.

Om een indruk te geven hoe de Oranjefamilie in recenter tijd kerstfeest viert is in de Oostvleugel de eetkamer van prinses Margriet, zoals die er in het begin van haar huwelijk uitzag, gereconstrueerd, compleet met de versierde stoel en verjaarstaart voor zoon Bernhard, die op Eerste Kerstdag jarig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden