Het logo van de Paralympische Spelen is nog niet zo populair

null Beeld RV
Beeld RV

Drie bogen in het rood, blauw en groen. Agito's genaamd. Er gaat geen belletje rinkelen? Dat is niet zo vreemd. Bijna niemand kent het logo van de Paralympics.

Eline van Suchtelen

In tegenstelling tot de vijf ringen in het blauw, geel, zwart, groen en rood - op menig olympisch sportlijf als tatoeage te bewonderen - wil het met de agito's nog niet zo lukken. Toch zijn ze vanaf vrijdag overal te zien in het olympische Pyeongchang. In de afgelopen weken zijn de vijf ringen, die in de hele stad op palen stonden, weggehaald om plaats te maken voor de gekleurde bogen.

Het is de vraag of er bij het nog relatief onbekende symbool, dat de vorm heeft van drie boemerangs, net zulke lange rijen voor een foto zullen staan als bij de olympische ringen. De agito's bestaan nog niet zo heel lang en hebben nog wat aan populariteit te winnen. Het helpt ook niet echt dat het logo twee keer van vorm veranderde. In 1988 in Seoul werd de eerste variant gebruikt. In het Koreaanse ontwerp stonden vijf halve 'taegeuks', naar de halve cirkel die ook in de vlag van Zuid-Korea te zien is. Ze hadden dezelfde kleuren als die van de olympische ringen.

Na enkele 'gedoogjaren' kwam het Internationaal Olympisch Comité IOC in opstand tegen het Internationaal Paralympisch Comité IPC. De vlaggen zouden te veel op elkaar lijken. Na een hoop gesteggel werd er in 1994 een nieuwe vlag gepresenteerd. Drie halve cirkels. Maar het IPC vond het nieuwe logo al snel te oubollig. Bij de sluitings-ceremonie in Athene in 2004 werd een nieuwe 'hippere' vlag gepresenteerd, als marketingcampagne om de Paralympics in een nieuw jasje te steken. De drie kleuren bleven bestaan, maar nu in een slankere variant. De agito's werden in Turijn in 2006 voor het eerst gebruikt en betekenen letterlijk 'ik beweeg'.

De kleuren rood, blauw en groen zouden de meest voorkomende kleuren zijn op alle nationale vlaggen ter wereld. Dat is ook de gedachte achter de kleuren van de olympische ringen, die eenheid symboliseren.

Mascotte

Net als het paralympische logo heeft de paralympische mascotte ook nog een inhaalslag te maken op marketinggebied. In de laatste week van de Winterspelen was de knuffel van de witte tijger Soohorang, de olympische mascotte, overal uitverkocht in de winkels met olympische prullaria. Waar Soohorang een begrip was dat iedereen kende, wist bijna niemand wie zijn vriend Bandabi was. De bruine beer glimlachte je vanaf menig kruispunt vriendelijk toe, maar met Soohorang werden de meeste selfies gemaakt. Sommige mensen kwamen er bij aankoop van de beer teleurgesteld achter dat Bandabi eigenlijk de mascotte van de Paralympics was.

De agito's hebben hetzelfde populariteitsprobleem. Sommige paralympische atleten vinden het onzin dat de Paralympics een ander logo hebben, ook al zijn het twee verschillende evenementen die door verschillende organisaties worden georganiseerd.

Ronald Hertog is er zo eentje. De paralympisch verspringer en speerwerper voelt zich een olympiër, dus heeft hij de olympische ringen in plaats van de agito's op zijn bovenarm getatoeëerd. Hij moest die tatoeage wel afplakken toen hij in Rio in actie kwam. De olympische ringen zijn een ongewenst symbool op de Paralympics, die twee weken later beginnen. Het is een exclusief beeldmerk dat vanwege een verbod op reclame-uitingen niet te zien mag zijn. Dat probleem zullen de paralympische atleten in Pyeongchang niet hebben. Een dikke winterjas verhult eventuele ongewenste tatoeages.

En mocht de witte tijger Soohorang nog steeds zijn uitverkocht: in de megastore bij het olympisch dorp in Gangneung schijnen er nog een paar te liggen.

Lees meer over de Olympische en Paralympische Spelen in dit dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden