Het lintje, sinds 1882 ook voor het gewone volk

3000 mensen krijgen vandaag een koninklijke onderscheiding. Het is de tweehonderdste lintjesregen.

Om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren krijgen vandaag circa 3000 mensen een lintje. Het is dit jaar de tweehonderdste keer dat de lintjesregen neerdaalt. Met de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 stelde Koning Willem I de Militaire Willems-Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw in.

Beide orden werden in het leven geroepen om exceptionele prestaties op het gebied van vaderlandsliefde, wetenschap of kunst te belonen. De eerste die in 1815 gedecoreerd werd met de Militaire Willems-Orde was de Prins van Oranje-Nassau voor zijn heldhaftige optreden tegen Napoleon. De laatste was majoor Gijs Tuinman, die afgelopen december de onderscheiding kreeg voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan.

Aanvankelijk kende Nederland twee orden. Om ook buitenlandse diplomaten en mensen uit de lagere klassen en standen koninklijk te kunnen onderscheiden kwam er een derde bij. In 1882 stelde regentes koningin Emma, die in die tijd voor haar minderjarige dochter Wilhelmina optrad, de Orde van Oranje-Nassau in.

Halverwege de vorige eeuw was het decoratiestelsel toe aan modernisering. Het moest democratischer en bovendien overlapten de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau elkaar te veel. Na ruim dertig jaar discussie kwam er in 1994 een herziening.

"Het belangrijkste verschil tussen de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau is nu dat de eerste niet zo heel vaak wordt uitgereikt", zegt Marieke van Oss-de Groot, voorlichter van het Kapittel voor de Civiele Orden en de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Naast de jaarlijkse lintjesregen, krijgen nog zo'n vijftien mensen door het jaar heen een onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw. "De decoratie draait om talenten. Het gaat om mensen die iets uitzonderlijks hebben bereikt in de kunst of wetenschap", aldus Van Oss-de Groot.

De Orde van Oranje-Nassau gaat naar mensen met verdiensten die voor de samenleving als geheel belangrijk zijn. "Zoals sporters die een gouden medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen. Het is veel breder dan de Orde van de Nederlandse Leeuw", aldus de voorlichter van het Kapittel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden