Het lijsttrekkersdebat bewees dat er zeker iets te kiezen valt

Zouden ze nog iemand over de streep getrokken hebben met hun boodschap? Misschien meneer Tuyn, een gele hesjesdrager, die de eregast was bij het laatste lijsttrekkersdebat voor de Europese Verkiezingen vandaag. 

Na alle flyers op straat, campagneavondjes en video’s op Facebook debatteerden aan de vooravond van de verkiezingen twaalf nummers één, alleen van partijen die nu ook in de Tweede Kamer zitten. In een strakke regie – waar alleen de vlieg rond het hoofd van GroenLinkser Bas Eickhout zich niets van aantrok –kwamen stellingen over het klimaat, de arbeidsmarkt, een Europees leger, landbouwsubsidies en migratie aan bod. 

Opgewarmd met filmpjes met wetenschappers (‘kernenergie is betrouwbaar en veilig’) voerden kandidaten een bij vlagen sterk inhoudelijk en levendig debat, dat bewees dat er morgen zeker iets te kiezen valt.

SP’er Arnout Hoekstra bepleitte een vergunningensysteem voor arbeidsmigranten, PvdA’er Frans Timmermans stelde er een plan voor een Europees minimumloon tegenover. FvD-lijsttrekker Dirk Jan Eppink is als enige voor kernenergie, de rest voor een duurzamer energiebeleid. Een toekomstig Europees leger krijgt steun van D66-lijsttrekker Sophie In ’t Veld, andere partijen willen wel meer militaire samenwerking, maar zonder Europees commandocentrum. 

Vergezeld door een parallelle stroom Twitterberichten ( Wilders: ‘Grenzen dicht’) hadden de nieuwkomers het iets gemakkelijker dan de Brussel-veteranen die zich moesten verdedigen tegen aanvallen op onder meer de vele regels en hoge vergoedingen voor parlementariërs. CDA’er Esther de Lange: “De kernvraag lijkt me hier: blijf je aan de zijlijn staan, dan verandert er niets.” Meneer Tuyn had iets om op te kauwen. 

Lees ook:

Het is geen wonder dat de kiezer in de war raakt, maar houd het hoofd koel

Toegegeven: het Europees Parlement is een raar ding. Maar het maakt praktische keuzen met grote gevolgen, schrijft Brussel-correspondent Christoph Schmidt. De kiezer moet daarom het hoofd koel houden.

In de campagne ging het over van alles, maar niet over de politieke inhoud

Donderdag wordt er gestemd voor het Europees Parlement, maar de campagne gaat vooral over binnenlandse politiek. Europese politieke knelpunten worden gemeden en het dreigt uit te draaien op een ‘nexit, ja of nee-debat’. 

Wat voor Europeaan bent u?

Hoe staat u tegenover de Europese Unie? En wie denkt er net zoals u? Hieronder kunt u aan de hand van 24 vragen bepalen welk van de zes types u bent. Wordt het een Ho-eens-even-Europeaan, een Trotse Nederlander, of bent u gewoon enthousiast over de EU?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden