’Het lijkt mij sterk dat alles met sisser afloopt’

Een bijzonder sportmoment komt tot stand in een samenspel tussen verschillende personen. Trouw belicht in een serie enkele mensen die op de achtergrond opereren. Deel 4: Luuc Eisenga, voormalig persvoorlichter en huidig technisch directeur van de T-Mobile-wielerploeg.

Zijn recente promotie tot technisch directeur ziet hij als een erkenning van de geldschieter voor zijn werk in het moeilijkste jaar dat de T-Mobile-ploeg heeft gehad.

Met zijn Friese nuchterheid had hij de val van Jan Ullrich publicitair begeleid. Voortaan is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van de ploeg en het nieuwe beleid dat na een stevige schoonmaak in alle geledingen dit seizoen ingaat.

Vanaf het uitbreken van het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto lag op zijn schouders een zware taak. Geruchten genoeg, feiten ontbraken. In de laatste week voor de Tourstart in Straatsburg kwam alles in een stroomversnelling. „Op de maandag voor de Tour had ik Rudy Pevenage nog bij mij op kantoor. De krant El Pais had documenten gepubliceerd waaruit bleek dat hij en Ullrich in contact stonden met dokter Fuentes. Ik heb er niets mee te maken, verzekerde Pevenage mij.”

De volgende dag werd op het hoofdkantoor van T-Mobile in het bijzijn van Eisenga niettemin de strategie bepaald voor het geval de feiten anders zouden liggen. „De donderdag in Straatsburg was een vreemde dag. In de ploeg was de sfeer supergespannen. De hele dag camera’s en journalisten rond ons hotel. Ik begeleidde Ullrich naar de medische controle. We spraken wel maar hadden het eigenlijk nergens over.”

„Die nacht heb ik weinig geslapen. Vanaf zes uur stond ik in contact met de Tourdirectie en Patrick Lefevere. Hij was namens de ploegen de informatie van de Spaanse justitie aan het doorwerken. Rond acht uur kreeg ik van hem een sms: het ziet er niet goed uit. Ik vroeg hem de documenten te sturen. Ondertussen was de bus met de renners al onderweg naar een golfbaan voor onze persvoorstelling. Ik had de buschauffeur gevraagd niet het terrein op te rijden. Om vijf voor half tien begon de fax van de golfclub te pruttelen. Ik belde de buschauffeur. ’Ga maar weer naar het hotel’. Toen moest ik aan de pers gaan vertellen dat Ullrich, Pevenage en Sevilla op non-actief waren gezet. Wat een feestelijke presentatie had moeten worden werd een gortdroog verhaal van twee lijkbleke persvoorlichters.”

Eisenga ging daarna terug naar het hotel. De ploeg zat er verslagen bij. Eisenga bracht Sevilla naar het vliegveld. De Tour schudde op zijn grondvesten. Bij T-Mobile werd al snel bepaald dat het door zou gaan met de sponsoring. Alleen moest schoon schip worden gemaakt. Ullrich, Pevenage en Sevilla kregen ontslag, later ook manager Olaf Ludwig. Er kwam een geheel nieuwe leiding en een nieuw medisch beleid. T-Mobile wil voortaan een voorbeeld zijn van een ploeg die van binnenuit de wielersport wil zuiveren. Eisenga werd gepromoveerd van persman tot technisch directeur.

Herstel van de geloofwaardigheid is zijn belangrijkste opdracht. „De sport heeft zich ontwikkeld tot een bedrijfstak met grote financiële belangen. Sponsors als Rabobank en T-Mobile zitten er niet in vanwege de naamsbekendheid. Zij willen waarden overbrengen en dus moeten wij zorgen voor een geloofwaardige sport.”

Maar Operacion Puerto is nog lang niet afgesloten. Veel renners zijn verdacht gemaakt maar door gebrek aan bewijs is niemand geschorst. „Er is een simpele methode voor hen om aan te tonen dat het gevonden bloed in Madrid niet van hen is: DNA afstaan. Waar deze hele zaak uiteindelijk toe leidt moet de rechter bepalen. Maar het lijkt me sterk dat de wielersport zo overhoop wordt gehaald en dat alles met een sisser afloopt.”

Eisenga hoopt dat alle ploegen één front blijven vormen. „2007 wordt een essentieel jaar. Het is funest voor een bedrijfstak als die jaar na jaar negatief wordt belicht. Iedereen moet de handen ineenslaan. Dat Discovery Channel Ivan Basso heeft aangetrokken is tegen de afspraken. In een situatie waarbij de sport zo onder druk staat zijn we erbij gebaat dat wij hetzelfde gaan denken en handelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden