Het lijdensverhaal dat de massa leuk vindt

"Met muziek van Guus Meeuwis, Nick en Simon en Marco Borsato!" Verteller Beau van Erven Dorens kondigde gisteravond op de Groningse Vismarkt het publiek aan wat het kon verwachten in 'The Passion', de straatmusical over het lijdensverhaal van Christus. Bij die aankondiging beginnen de ogen van Vera van 't Hul (11) te glunderen. Haar handen gaan even juichend in de lucht.

Met haar ouders en broer volgt ze thuis in het Gelderse Wapenveld 'The Passion' op tv. Moeder Isabel (43) kijkt naar haar gezin dat op een rijtje op de bank zit. "Zij zijn allemaal van de muziek, maar ik kijk vooral voor het lijdensverhaal." Dochter Vera neuriet inmiddels mee met 'Alles is Liefde'.

De familie Van 't Hul is christelijk. "Bij de eerste editie van 'The Passion' vroeg ik me wel af of het verhaal niet zou worden bespot", zegt Isabel. "Dat was gelukkig niet zo, al moest je de boodschap van het lijdensverhaal er wel zelf uithalen."

Ze is benieuwd hoe ongelovige artiesten hun rol in het verhaal beleven. "Hoe kun je, als je niets hebt met geloof, vol overgave spelen?"

Daar komt musicalacteur Jamai Loman in beeld. Hij speelt Judas. "Hij trekt er zo'n gezicht bij dat je het bijna gelooft", meent vader Arjan van 't Hul (43).

Halverwege de uitzending stelt moeder Isabel haar dochter een vraag: "Wat vind je ervan dat Jezus opstaat uit de dood?" Vera antwoordt: "Eigenlijk kan dat niet toch? Maar zo staat het in de Bijbel."

Televisiepresentator Jack van Gelder legt, in de rol van Pilatus, uit hoe een kruisiging in Jezus' tijd verliep. "Goed dat dit wordt verteld", zegt Isabel. "Dit was de ware lijdensweg van Jezus." Arjan vult aan: "Soms wordt die passage wat lieflijk verteld, maar dat was het natuurlijk niet."

Aan het eind van de uitzending is de familie Van 't Hul positief gestemd. Vader Arjan: "Het lijdensverhaal wordt op zo'n manier gebracht dat de massa het leuk vindt. Maar als het blijft hangen en ook niet-gelovigen het oppikken, dan is het doel bereikt, toch?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden