Het ligt niet aan Lily

Lily Allen: 'Ik zou nu graag iets anders willen doen'. (Simon Emmet)

Achter de lieve, onschuldige popliedjes van haar tweede album gaan grofgebekte, cynische teksten schuil. Lily Allen is boos en het ligt niet aan haar. Echt niet.

Drie jaar geleden postte Lily Allen (1985) een zelfgemaakt liedje op de website MySpace. Zij was het eerste muzikale succes van de populaire netwerksite. Velen zouden haar voorbeeld volgen. Haar debuutalbum ’Allright, Still’, dat al snel volgde, werd een groot en internationaal succes. Maar Lily heeft nu spijt van deze actie. Ooit droomde ze van een leven in de spotlichten. Maar nu valt de halve wereld over haar heen zodra ze maar een scheet laat.

De zangeres heeft het ook een beetje aan zichzelf te danken. Zo gedroeg Engelands grootste probleemkind zich schaamteloos in openbare gelegenheden. Zonder slip. Met ontblote borsten. Stomdronken met provocerende gebaren. Op haar weblog legde ze haar ziel en zaligheid bloot. Ze schopte tegen alle heilige huisjes die ze maar kende. Bovendien had ze een uitgesproken mening over drugs en zelfs haar eigen vader, komediant Keith Allen, liet de pers weten dat Lily nu eindelijk moest weten wanneer ze haar brutale bek moest houden.

Gelukkig heeft ze de muziek om haar frustraties op te botvieren. Haar tweede album ’It’s Not Me, It’s You’ is een pittige popplaat met behoorlijk vileine teksten. Ze beschuldigt God van nalatigheid (’Him’), haar vader voor zijn afwezigheid tijdens haar jeugd (’U Weren’t There’), ex-liefjes van slechte bedprestaties (’Not Fair’) en wijst bovenal met een priemend vingertje naar de media.

„Het is absoluut niet bedoeld als de grote Lily Allen-show”, zegt de zangeres over de cynische teksten. „Maar dit zijn de onderwerpen die mij bezighouden. Ik kan geen liedje schrijven over walvissen. Ik heb daar niks mee. Ik heb het wel geprobeerd. Er zijn mensen die geschokt reageren op de teksten. Ze zijn veel te persoonlijk. Maar ik kan niet anders.”

Lily geeft toe dat ze eigenlijk nog niet klaar was voor een tweede album. Ze zag er ontzettend tegen op om weer de studio in te moeten gaan. De reden dat het er toch van gekomen is, is geld. „Het klinkt misschien gek. Maar ik wilde een eigen appartement kopen en daarvoor moest ik een hypotheek af kunnen sluiten. Ik had veel te veel geld uitgegeven en was nagenoeg blut. Door deze plaat heb ik mijn eigen huis kunnen kopen.” Natuurlijk is ze wel trots op het eindresultaat. Toen ze eenmaal bezig was, ging het muziek maken als een trein. Aan inspiratie heeft de zangeres geen gebrek. Haar toch al tumultueuze leven kwam op z’n kop te staan toen ze vorig jaar januari een miskraam had. Haar relatie met de vader, de vijftien jaar oudere Ed Simons van de Chemical Brothers, eindigde niet veel later. Veel wil ze niet over het verdriet en verlies kwijt, maar de teksten van ’It’s Not Me, It’s You’ lijken de gevoelens van de zangeres samen te vatten.

Toch moet Lily ook de hand in eigen boezem steken. Ze blijft de roddelmedia van voer voorzien. Haar recente uitspraken over de voordelen van drugsgebruik bijvoorbeeld. De zangeres vertelde verontwaardigd dat zij zat mensen kent die drugs gebruiken en toch iedere ochtend keurig netjes op kantoor verschijnen. Dat verantwoord drugsgebruik dus wel degelijk mogelijk is. Zelf heeft Lily in het verleden haar heil gezocht in drugs en alcohol. „Ik heb nu al een tijdje niet gedronken”, zegt ze zichtbaar trots. „Drank en drugs waren voor mij een ontsnapping. Als ik op een feestje was en iedereen over mij begon te smoezen, moest ik mezelf echt moed in drinken. Als ik me rot voelde, schonk ik er nog eentje in. Voor je het weet is het zes uur later en lig je volledig dronken op de vloer. Maar nu ben ik al een tijd nuchter. Ik ben erachter gekomen dat drank voor mij niet werkt.”

Na de geplande toer voor haar nieuwe album wil Lily het rustig aan gaan doen. Ze denkt er zelfs over om de muziek de rug toe te keren. „Ik zou graag iets anders willen doen. Misschien een taartjeswinkel beginnen of een eigen bloemenzaak. Ik ben opgeleid tot bloemiste, moet je weten. Of dit mijn laatste album is? Ik zeg nooit ’nooit’, maar ik zou het liefst liedjes uitbrengen via het internet en de volgende dag weer naar mijn winkeltje gaan. Dat is eigenlijk wat ik wil.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden