Het lichaam mag vastgezet zijn, de geest is dat niet

Verklaring Keith Bakker toont aan dat veroordeelden via een omweg hun ideeën op internet kwijt kunnen

Wie dacht dat Keith Bakker op 27 maart voor het laatst sprak over het seksueel misbruik dat hij pleegde met een aantal meisjes en jonge vrouwen, komt bedrogen uit. Zijn laatste woord voor de rechter bleek deze week eigenlijk zijn een na laatste woord te zijn.

De inmiddels tot vijf jaar cel veroordeelde verslavingsdeskundige liet via zijn eigen website in een forse verklaring weten geen hoger beroep in te stellen tegen de veroordeling. In die verklaring staat tevens een oordeel over de wijze waarop het vonnis tot stand was gekomen.

De verklaring op de site was van zijn hand en niet van een groep sympathisanten, zo bevestigde zijn advocaat Lucy Oldenburg. Datzelfde gold voor de tekst die Bakker twitterde. Niet al te veel volgers (87) bleken via Twitter geïnteresseerd in de zieleroerselen van Bakker.

Hoe zijn verklaring op het internet kon komen? Raadsvrouwe Oldenburg geeft daar geen antwoord op.

Gedetineerden die het publiek toespreken via internet? Verboden is het niet, maar volgens ingewijden zijn directeuren van gevangenissen er helemaal niet blij mee. Bakker kan in de gevangenis - hij zit in de penitentiaire inrichting in Almere - niet beschikken over een internetverbinding. Computers zijn wel toegestaan, maar dan alleen voor bijvoorbeeld tekstverwerking. Zelfs het personeel heeft geen verbinding met de buitenwereld via internet.

Gevangenen hebben als het gaat om vrijheid van meningsuiting in principe dezelfde rechten als burgers die niet zijn opgesloten. Het lichaam mag dan vastgezet kunnen worden, de geest duidelijk niet.

Wat Bakker kan, kunnen in principe dus ook andere veroordeelden, lees Mohammed B. de moordenaar van Theo van Gogh of types als Anders Breivik en de van misbruik van jonge kinderen verdachte Robert M.

De Penitentiaire Beginselenwet zegt niets over het benutten van internet. Volgens een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie is de situatie vrij simpel: De gevangenisdirecteuren kunnen hun bevoegdheden gebruiken binnen de muren van de inrichting. Over wat daar buiten gebeurt, hebben zij maar heel weinig te zeggen.

Het is uitgesloten dat Bakker zelf de site heeft gemaakt, daar moet hij hulp bij hebben gekregen. De tekst kan hij gewoon via een brief hebben aangeleverd. Daar ligt wel een kans voor de gevangenisdirecteuren. De verzending of de uitreiking van brieven kan worden geweigerd op vier gronden. Ingrijpen is mogelijk als de tekst een gevaar is voor de orde of veiligheid in de inrichting, of voor de openbare orde en de nationale veiligheid.

Ter voorkoming of opsporing van strafbare feiten kan ook worden ingegrepen als het gaat om het recht brieven uit te wisselen. En dan is er nog de bescherming van slachtoffers.

September vorig jaar twitterde Bakker vanuit de gevangenis dat hij stopte met twitteren teneinde zich te kunnen wijden aan zijn rechtszaak. Met zijn rentree op internet geeft hij duidelijk aan het contact met de buitenwereld te willen onderhouden. Wie hem een kaartje wil sturen? De site vermeldt nadrukkelijk Bakkers adres in Almere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden