Het leven wordt rijker als je het ziet als bron van ontdekkingen Hans Aarsman

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Geeft u daarvan eens een voorbeeld uit uw eigen leven.

"Als je iets naars meemaakt werkt dit motto goed. Ik werd vroeger wel gepest met mijn achternaam. Dat is gestopt toen ik ben gaan boksen - ik weet ook niet hoe dat kwam. Maar nu op twitter zag ik dat het pesten zich soms weer begon te herhalen. Toen ben ik gaan onderzoeken wat voor mensen het waren die dat deden. Dat zette ik in een diagram. Het bleken vooral pubers te zijn - wat ik op die leeftijd nog wel kan begrijpen - maar ook oudere mannen maakten flauwe grapjes en woordspelingen over mijn naam. Vrouwen na hun dertigste helemaal niet. Interessant, niet? Als er dan weer een nieuwe pesterij bij kwam, dacht ik: hé, dat is fijn voor mijn onderzoek! Het verzamelen van informatie, het doen van onderzoek, het in een ander, groter verband trekken van dingen, tillen je als het ware over je eigen sores heen. Dat is met schrijven ook zo en humor doet dat ook."

Dit motto heeft met een bepaalde manier van kijken te maken. Uw vak. Iets is niet altijd wat het lijkt.

"Een foto is een verzameling feiten in een kader. Als het verband tussen die feiten interessant is, is de foto interessant. Met diagrammen is het net zo. Met alles is het zo. Beetje veldwerk doen en je ontdekt van alles. Daar gaat mijn voorstelling 'Zelf Weten' over. In ieder geval is het belangrijk om niet vooraf al een opvatting te hebben, zoals dat bijvoorbeeld werkt bij complotdenkers. Nee, een open blik."

Hoe kwam u erachter dat deze spreuk bij u past?

"Toen ik Sherlock Holmes ben gaan lezen. Daar werd ik zo vrolijk van. 'Er is niets zo bijzonder als het doodgewone', zegt Holmes. Waar iedereen overheen kijkt, daar ligt de oplossing. Wie denkt dat-ie een saai leven leidt, die let niet goed op. Die ziet het boeiendste over het hoofd. Ga dus als een detective door het leven."

Hans Aarsman (1951) is fotograaf, schrijver en kijker. Hij speelt zijn voorstelling 'Zelf Weten' van dinsdag 3 maart tot en met 18 april in verschillende theaters in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden