Het leven nemen zoals het komt, of niet komt

Het ademt een truttige fiftiessfeer, met de kleurige Polkadots, alomtegenwoordige bloemmotieven en bordurende kindvrouwtjes. Sommige bladzijden in het Flow Mindfulness Doeboeklijken zelfs vergeeld. Alle reden dus om op de hoede te zijn als een dergelijk magazine iets te zeggen wil hebben over de wisselwerking tussen uw geestestoestand en uw seksleven.

"Mindfulness kan de magie weer terugbrengen in je seksleven", schrijft het blad, te midden van nostalgische knip- en plakplaatjes. Voor het type lezeres dat tijd heeft om te verdoen met knutselen, maar daarvoor zelf geen inspiratie heeft.

Wie aan dat laatste ook gebrek lijdt tussen de lakens, wil het blad te hulp komen. "Veel mensen zijn tijdens de seks niet in het hier en nu aanwezig. Ze zijn ondertussen een to-do-list aan het opstellen, denken terug aan het functioneringsgesprek op hun werk, of zijn al bezig met de wekker die 's ochtends om zeven uur gaat."

Flow tovert een onderzoek tevoorschijn uit het Journal of Sexual Medicine, dat yoga en meditatie aanprijst als remedie tegen treurnis tussen de lakens. De oosterse oefeningen zouden vrouwen 'makkelijker een orgasme doen bereiken' en, daarvoor toch elementair, 'minder pijn tijdens het vrijen bezorgen'.

Het blad laat ook filosoof en tantratrainer Jan den Boer aan het woord. Zijn oplossing is even eenvoudig als ontmoedigend: helemaal geen hoogtepunten meer verlangen. "Dan verdwijnt de druk om te presteren en de angst om te falen. Je kunt dan volledig opgaan in het moment", volgens Den Boer.

Onder 'mindfulness' verstaat het blad "'t Leven nemen zoals het komt." Of dus niet komt, als het aan Jan den Boer ligt, want klaarkomen is 'moeten'. Het is al net zo'n paradox als een duimdik blad volpennen met veelbelovende levenstips na de vaststelling dat de werkelijkheid nu eenmaal weerbarstig is.

Van sommige mensen kun je alleen maar hopen dat zij de door hen ervaren gebreken in het leven eens voor lief zouden nemen. Zo iemand is Bert Dorenbos, voormalig directeur van de Evangelische Omroep. Nu strijdt hij met een leger van plastic minitatuurfoetussen tegen wat voor hem het allergrootste kwaad is: abortus. Al het leed op aarde verdampt in de ogen van Dorenbos als hij aan abortus denkt. Inmiddels kan ook de pijn van oude vrienden, Joden, hem niet meer stoppen.

In het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) uit de Joodse gemeenschap haar 'diepe weerzin' over het nieuwste geesteskind van Dorenbos, een documentaire waarin hij abortus gelijkstelt aan de Holocaust: "Wat tijdens de oorlog gebeurde was een tragedie, waar we allemaal tegen zijn. Maar vandaag zijn we vóór moord op ongeboren baby's. Ook dat is een Holocaust."

Honderden van zijn babypoppen (die geaborteerde foetussen voorstellen) zijn in beeld achter de oude man getruckt, in een rij op het toegangspad naar de barakken van Auschwitz. Boven het hoofd van Dorenbos de metalen toegangspoort met de spreuk 'Arbeit macht frei', daaronder doemt de zinsnede 'Abortus macht frei' op. Zijn betoog in de documentaire lardeert hij met authentieke beelden van de Jodenvervolging. Rabbijn Raphael Evers heeft het gezien, en deed die nacht geen oog meer dicht. "Ik ben na tien minuten gestopt met kijken."

En Ronny Naftaniel, van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, begrijpt niet 'hoe mensen het in hun zieke hoofd halen om deze vergelijking te maken'. Een 'afgrijselijke film', gaat Naftaniel verder. "Deze man beweert dat hij een vriend van het Joodse volk is, Nou, bespaar me dit soort vrienden." Ook Dorenbos zelf komt aan het woord - hij zegt de reacties van de Joden niet te begrijpen, maar benadrukt dat zijn organisatie 'een vriend van Israël en de Joden is'. Naftaniel overweegt juridische stappen.

In het Katholiek Nieuwsbladpleit pater Elias Leyds in zijn column voor huwen buiten de wet om. Hij wil af zijn van 'die ambtelijke bemoeizucht'. "Het is te gek om los te lopen dat een verliefd stel nog naar het stadhuis moet vóór ze tegenover God en Kerk elkaar trouw beloven."

Het sluiten van clandestiene huwelijken kwam de Haagse imam Fawaz van de Soennahmoskee in 2008 nog op een berisping te staan. Maar pater Leyds had 'allang een huwelijk in de kerk ontvangen zonder bevestiging van het stadhuis', ware het niet dat hij er zijn ambt mee zou hebben geriskeerd. "Gevangenisstraf heeft me niet weerhouden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden