Het leven na de bal

Wim Boevink

Nooit geweten: de Nederlandse profvoetballers hebben al ruim twee jaar een eigen magazine, dat hun exclusief per post wordt toegezonden. Het verschijnt vier keer per jaar en is vormgegeven als een glossy. Ik wist de hand te leggen op drie nummers, de nummers 1, 3 en 7, en vanaf de covers ervan glansden Frank de Boer, Phillip Cocu en Aron Winter me toe – niet de jongste generatie. Dat had een reden.

Ik hoefde niet te rekenen op een blad met vakinformatie over trainingen en tactieken, en ook niet op roddels over trainers en spelersmakelaars, noch op blikken achter de schermen van kleedkamers en spelersbaden. Dit blad heette: LAF, en dat staat voor Life after Football. Een blad dus voor het leven na het voetbal, maar om te vermijden dat het alleen maar over senioren en veteranen gaat, interpreteren ze dat after heel ruim: het mag ook het leven naast het voetbal zijn.

Initiatiefnemer en hoofdredacteur is de oud-voetballer Regi Blinker, die het blad met hulp van een zakenpartner van de grond kreeg. Maar als het geen vakblad is voor de beroepsgroep, en geen roddelblad over al die dingen die spelers elkaar in het veld toevoegen of toewensen, over matennaaiers en fopduikers, wat is het dan wel?

Nu ja, nu volgt de teleurstelling: het is een lifestyleglossy – met alle glimmende leegte van dien. Want wat blijkt de profvoetballer graag te lezen? Advertenties van sportauto’s, horloges, elektronica, designkleding en ultieme vakantieparadijzen. En een interview met een spelersvrouw, Mathilde Wouters, Yvon Blind of Emmy Koeman („Hij is, zoals veel sportmensen heel egocentrisch. Alles draait om hem” ) – ja, dat kan ook met instemming gelezen worden. De spelersvrouwen kregen overigens een eenmalig nummer dat LAFly heette.

Niet dat voetballers niet sociaal voelend zijn – een van de nummers bevatte een reportage over amputatievoetbal in Sierra Leone, maar dat werd dan wel gevolgd door een artikel over Twente-keeper Sander Boschker en zijn auto, een Porsche Cayenne – ’de ultieme SUV ’.

Gisteren werd in Momo, een chique Amsterdamse cocktailbar met twee Aston Martins naast de ingang, een eerste nummer van LAF gepresenteerd dat voor de winkel is bestemd, voor een breed publiek dus, maar met ongewijzigde formule. Het is nog steeds een glossy, dit keer met Patrick Kluivert op de cover, die binnenin gestyled op een bank ligt, naast een interview waarin de topscorer vertelt zich in te zetten voor verlaten huisdieren.

Ik zocht tussen de genodigden naar voetballers, en zag vooral veel zwarte spelers in goed gesneden jasjes en overhemden met stijve, hoge boord, Regi Blinkernatuurlijk, Aron Winter, Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Kew Jaliens, naast blonde jonge vrouwen in stretchjurkjes en brede riemen om de taille.

En het leven na het voetbal? Dat betekent voor de meesten, na het zwarte gat, een cursus coach betaald voetbal. Die bal laat je nooit meer los.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden