Het leuke van BNN is dat er geen grenzen zijn

“Kom op kids, we gaan beginnen”, roept Dave Kentie in de vergaderzaal van het radioprogramma BNN United in Hilversum. “Kids?”, herhaalt Lianne (18) verontwaardigd. “Nee, we zijn de BNN-crew. Of beter nog: de redacteuren van BNN.”

Een beetje trots zijn de zeven jongeren wel op hun job: ze werken mee aan de nieuwe publieke omroep van Bart de Graaff, de kleinste presentator van Nederland. Ze zijn tussen de zestien en twintig jaar, scholieren en studenten, afkomstig uit alle delen van Nederland. Ze bedenken en maken de reportages voor het jongerenprogramma 'BNN United' zelf. Tijdens de vergadering loopt Bart nog even langs om hallo te zeggen. “Hij is het gezicht van BNN, maar hij kan niet overal bij betrokken zijn. Hier weet hij niks van, dit doen wij”, legt Roco (19) uit, zijn blauwe baseballcap omgekeerd op zijn hoofd.

Morgen is de eerste televisie-uitzending van Brutaal News Network, een heuse publieke omroep. Vorig jaar dacht iedereen nog dat Bart een grap maakte, maar het is werkelijkheid geworden, BNN krijgt geld om programma's te gaan maken. De andere publieke zenders doen te weinig voor jongeren, blijkt uit onderzoek van de NOS. De nieuwe omroep moet het jongerengat op de Nederlandse ether gaan opvullen. Maar veel zendtijd is er niet: iedere week een uur televisie en zeven uur radio.

Eén van die radio-uren wordt helemaal door jongeren gemaakt. In het begin zullen Dave en Markoen Hopstaken nauw betrokken zijn bij de productie en montage, maar het is de bedoeling dat de jonge programmamakers het helemaal gaan overnemen.

Voor de eerste uitzending aanstaande dinsdag moet nog veel gebeuren. Eén reportage staat al vast, die gaat over studenten die te dure kamers moeten huren. Maar verder? Meisjes die gaan roken om slank te bljven, heeft Evelien (17) voorgesteld. “Mijn zus studeert medicijnen en die zegt dat het echt werkt.” Maar het is niet gelukt om een echte deskundige die mening te laten herhalen. “Is het nou een trend of niet? Daar gaat het om”, zegt Dave, net zijn sigaret uitdrukkend. “Als je dunner wilt worden, moet je gewoon gaan sporten en minder vreten. Volgens mij gaat niemand roken om gewicht te verliezen”, komt Lianne ertussen. “Conclusie: we hebben geen item”, zegt Dave. “Wie heeft er nog andere ideeën?”

De Viagra-pil voor jongeren? De vrouwenbeurs in Amsterdam? Het Nederlands kampioenschap cocktail shaken? Een junk en een model de hele dag volgen? Het favoriete zaterdagmiddag baantje? “Wat is de nieuwsaanleiding en sluit het wel bij interesses van jongeren aan?”, vragen Markoen en Dave steeds kritisch. “Ik hoop niet dat jullie denken dat we alles wat jullie zeggen de grond in boren. Blijf vooral spuien”, moedigt Dave aan.

Een uur brainstormen later is de aankomende uitzending zo ongeveer rond: een gesprek met iemand van de Rutgers Stichting over problemen die jongeren met seks hebben, een interview met een acteur die weggaat bij Goudkust, de kaartverkoop voor het concert van Lenny Kravitz (Dave: “Wie is dat? Is die populair?”) en de te dure studentenkamer.

Op tafel liggen, tussen lege plastic bekertjes en met bont beklede organizers, de Nieuwe Revu en de Panorama. “Dat lijkt me het moeilijkste”, zegt Rianne (16), haar in een zilverkleurige broek gestoken benen opgetrokken. “Dat we elke week maar weer ideeën moeten blijven aandragen. Ik lees veel bladen, en verder houd ik op school mijn oren en ogen open.” Ze weet nog niet wat ze na de havo wil gaan doen. “Eigenlijk is dit één lange open dag van de school voor journalistiek.”

Voor Roco sluit het vrijwilligerswerk bij BNN aan op zijn opleiding mbo communicatie. Hij kan daarom makkelijk vrij krijgen, voor Rianne is dat een stuk lastiger. Om elke woensdag vanuit Veendam op tijd in Hilversum te zijn voor de vergadering, moeten zij en Evelien anderhalf uur les missen. “Het is altijd goed gegaan op school. Mijn moeder maakt zich er meer druk om dan ik. In de trein doe ik huiswerk, ik heb mijn hele Engelse lijst al uit.”

Het is het waard, vinden ze allemaal. “Er zijn zoveel stomme dingen op de radio. Ik wil dit programma zo leuk mogelijk maken”, zegt Rianne. Roco vult aan: “Alle jingles, alle stemmen en alle grapjes zijn hetzelfde op de radio. Wij maken iets anders. Het leuke van BNN is dat er geen grenzen zijn. Je kunt alles zeggen wat je wil. En dat choquerende van Bart, zoals hij mensen afzeikt, dat vind ik heel gaaf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden