Het lerarentekort bereikt dieptepunt: een hele klas is opgeheven

Beeld anp

Er zijn al basisscholen met een vierdaagse schoolweek, om het tekort aan leraren op te vangen. Maar nu is, voor de tweede keer zelfs, een hele klas opgeheven. De leerlingen van groep 7 van de Haarlemse antroposofische Rudolf Steinerschool worden vanaf volgende week verdeeld over andere scholen in de omgeving.

De protestants-christelijke Joppenszschool uit Leiden stuurde drie weken geleden de leerlingen van groep 8 naar huis, omdat er geen docent te krijgen is. Ook voor hen is op andere scholen een plek gezocht.

“Dat leerlingen bijvoorbeeld voor een bepaalde periode worden verdeeld over andere klassen, is bekend. Of dat er tijdelijk een onbevoegde voor de groep staat. Maar dit is voor ons een nieuwe ontwikkeling. We hopen dat het bij deze incidenten blijft, want voor de leerlingen is het natuurlijk niet goed dat zij ergens anders worden ondergebracht”, reageert de woordvoerder van de PO Raad, sectororganisatie voor het basisonderwijs.

“Er zijn bij elke school altijd wel weer specifieke, andere omstandigheden die tot zo’n besluit leiden,” nuanceert  een woordvoerder van de inspectie voor het onderwijs. De inspectie schreef vorig jaar een handreiking voor scholen over wat zij kunnen doen als het niet helemaal lukt binnen de wettelijke kaders iemand voor de klas te krijgen. Zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de onderwijstijd of het tijdelijk inzetten van onderwijsassistenten voor de klas. “Blijkbaar waren bij deze scholen de omstandigheden zo complex dat dit niet lukte.”

Lees ook: 

Nieuwe cijfers lerarentekort stellen niemand gerust, ook de ministers niet

Het tekort aan leraren blijft maar toenemen. Leerlingen krijgen daardoor ook geregeld les van iemand die niet bevoegd is voor dat vak.

Lerarentekort loopt verder op: 35.000 vacatures

Het aantal vacatures in het onderwijs blijft toenemen. In het basisonderwijs zijn de problemen het grootst in de Randstad, maar deze breiden zich de komende jaren uit over de rest van Nederland, blijkt uit nieuwe gegevens van uitkeringsinstantie UWV. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden