’Het legaliseren van overspel’

Monogamie maakt veel mensen ongelukkig, is de overtuiging van Ageeth Veenemans, auteur van het boek ’Ik hou van twee mannen’.

Polyamorie daarentegen – een vaste relatie hebben met meerdere mensen – geeft partners de mogelijkheid om ’liefde niet te beknotten, maar uit te delen’. Om deze vorm van relatie (’het grenzeloos liefhebben’) te promoten is er een polyamorie-café, een website en workshop.

„Je schept een kader waarin je over en weer vreemd mag gaan. Je legaliseert het bij voorbaat”, zegt relatietherapeute Elly Boersma in Amsterdam. Een monogame relatie waar je lang tevreden mee hoort te zijn, is vaak te veel gevraagd, signaleert trendwatcher Adjiedj Bakas. Volgens hem zouden we op den duur zelfs terug gaan naar polygamie, met bijvoorbeeld een „getatoeëerde bouwvakker voor de seks, een vent in krijtstreep voor de economische zekerheid en een leuke nicht om mee te gaan shoppen”.

Het hoogste doel in een relatie is elkaar gelukkig zien. Dat is ook de overtuiging van mensen die kiezen voor polyamorie. De invulling daarvan is alleen verschillend met die van een monogaam stel. Als een partner gelukkig wordt door seks met een andere vrouw of man, dan moet daar ook ruimte voor zijn. Want het is toch zonde dat mensen uit elkaar gaan die wél veel van elkaar houden, maar op elkaar zijn uitgekeken? Door te kiezen voor polyamorie zorg je er ook voor dat je tevreden blijft in je huidige leven (plus de externe bijdrages op relationeel- en seksueel vlak) en worden kinderen niet de dupe van een eventuele scheiding – betoogt Veenemans. „Mij lijkt het een soort vlucht voor de problemen die vrijwel iedereen in een monogame relatie vroeger of later tegen komt’’, zegt Boersma. „Monogamie kan heel spannend zijn, juist omdat je bereid bent jezelf mét de ander te ontwikkelen. Met polyamorie ga je bijvoorbeeld met Piet naar bed en met Bert heb je goede gesprekken. Daarmee los je niet de problemen op die je in een monogame relatie tegen kunt komen. Problemen die, als je ze overwint, de relatie juist zowel op relationeel als seksueel vlak rijker en betekenisvoller maken.’’

Dat is moeilijker in een polyamoreuze relatie, denkt Boersma. „Het is volstrekt onmogelijk om naast je werk en eventuele kinderen er nog relaties met twee of drie partners bij te hebben, als je daarnaast óók de verstandhouding met je eerste man of vrouw wilt onderhouden en verdiepen.” Volgens Boersma is de kans niet groot dat deze relatievorm een lang leven is beschoren. „In de leeftijdsfase van dertig tot vijftig lijkt het misschien aardig, maar als je ouder wordt heb je weinig aan versnipperde relaties. Je hebt wel liefde gegeven en gekregen, maar alleen oppervlakkig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden