Het leek even of hij terug was in Rome

Miljoen pelgrims zien vorige paus op schermen in de stad

REPORTAGE | MONIC SLINGERLAND | ROME

Een miljoen pelgrims woonden gisteren in Rome de plechtigheid bij van de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II. De omgeving van het Sint Pieterplein kleurde rood en wit door de Poolse vlaggen. De zaligverklaring zelf nam hooguit een kwartier in beslag en bestond uit een vraag waarop het antwoord al bekend was. Ja, zei paus Benedictus XVI vanaf zijn zetel op het podium van het Sint Pieterplein, hij verklaarde zijn voorganger zalig. Voortaan kunnen katholieken in hun gebed aan de vorige paus vragen voor hen een goed woord te doen bij God.

Onder de aanwezigen was Marie Simon-Pierre, de kloosterzuster wier wonderbaarlijke genezing van de ziekte van Parkinson de weg had vrijgemaakt voor de zaligverklaring. Maar ook de omstreden leider van Zimbabwe Robert Mugabe zat er, helemaal vooraan.

Het leek even alsof Johannes Paulus II weer terug was. Energiek en stoer was hij overal in de stad te zien, op schermen met beelden van zijn vele reizen. Dat bracht hem meteen terug in de herinnering. De beelden riepen ook de vergelijking op met de huidige paus. Johannes Paulus II trok met zijn boodschap de wereld in, paus Benedictus moet in eigen huis puinruimen. Een van de vragen rond de snelle zaligverklaring is geweest, of het niet verstandig was te wachten tot duidelijk was of er misschien wat achterstallig onderhoud was. Zo rijzen er steeds meer vragen rond de banden tussen Johannes Paulus II en de Mexicaanse priestercongregatie Legionnairs van Christus. Die schonk geld waarmee het communisme in Oost-Europa ten val is gebracht, maar was zelf moreel corrupt.

Gisteren was dat niet aan de orde. In de straten rond het plein en op de bruggen en de oevers van de Tiber volgden vele pelgrims op schermen de plechtigheid. Jongeren hadden zich de avond tevoren al met slaapzak en al geïnstalleerd onder een scherm. Toegang krijgen tot het Pietersplein kostte door alle veiligheidsmaatregelen veel tijd.

Zelden stond Rome zo op zijn kop. De omgeving van het Vaticaan was voor verkeer afgesloten. Maar wie de avond tevoren met een brandende kaars in de hand op het Circus Maximus had gezeten, had misschien al genoeg moois beleefd om op zondagochtend zes uur nog uren in de rij te staan voor de pendelbus.

De wake bij kaarslicht op het Circus Maximus, met veel meer ruimte dan het Pietersplein, gaf alle ruimte om ingetogen stil te staan bij de persoon Johannes Paulus II. Stil luisterden de duizenden zaterdagavond naar zuster Marie Simon-Pierre, die vertelde over haar genezing van Parkinson door bemiddeling van paus Johannes Paulus II, kort na diens overlijden. Ook vertrouweling Joaquin Navarro-Valls vertelde over het geloofsleven van Johannes Paulus II. "Hij kwam in een tijd van pessimisme, maar liet zien dat Gods ontferming altijd hoop geeft. Dat was zijn getuigenis."

De nieuwe zalige is overgeplaatst naar zijn nieuwe rustplaats, in de Sebastiaankapel in de Sint Pieter. Volgens kardinaal Dziwiz, aartsbisschop van Krakau, die bij het openen van de tombe was, leek het "of Johannes Paulus weer was teruggekeerd."

Meer in de Verdieping 6|7

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden