Het land kan best zonder regering

De economie is onverwacht gegroeid. Het producenten- en consumentenvertrouwen is toegenomen. Dit ondanks het feit dat het land al bijna driekwart jaar geen functionerende regering heeft, alleen maar een demissionair kabinet. Ik hoorde laatst een Belgische wetenschapper zeggen dat Nederland en België iets geheel nieuws aan het proberen zijn: een land dat functioneert zonder regering.

Ik moet zeggen: met een verbluffend resultaat. Niet alleen de economie herstelt zich. Onderwijzers kunnen weer met hun vak bezig zijn en hoeven niet te vrezen voor allerlei hervormingen. Nieuwe ideeën over het overheidsapparaat blijven ook uit. Geen zinloze discussies over het afschaffen van provincies, waterschappen en andere al honderden jaren goed functionerende overheidsorganen. Dat dit toch tot niets leidt blijkt wel na alle proeven, zoals gekozen burgemeesters, dualisme in de gemeenteraad dat alleen maar leidt tot burgemeesters en wethouders op wachtgeld en eindeloze gemeentelijke herindelingen.

Nee, dan zou je op basis van de afgelopen driekwart jaar toch eerder moeten vaststelen dat we het beste Den Haag zélf kunnen afschaffen, als zijnde niet nodig en vervreemd van de samenleving.

Maar vooral niet doen. Demissionair is juist lekker. Het verkeer rijdt rustig over 's lands wegen, dankzij de telefoon is de auto gewoon een werkplek geworden.

Nederland heeft een open economie, het economisch klimaat wordt meer bepaald door het buitenland dan door Den Haag. En dat is te merken: het internationale herstel zet door en Nederland profiteert sterk, zonder gehinderd te worden door misplaatste bezuinigingen die het consumentenvertrouwen eerder ondermijnen dan het herstel bevorderen. Er komt ook weer meer belastinggeld binnen.

Geen enkel kabinet vertegenwoordigt iedereen. Het gekke is dat het huidige kabinet er eigenlijk voor niemand is, en dat blijkt wel zo prettig. Sterker nog, het komt het dichtst in de buurt van een kabinet voor iedereen, zo'n kabinet voor niemand en zonder basis in de Tweede Kamer.

Eigenlijk is Balkenende-6 (daar waren we geloof ik gebleven) het beste wat we de afgelopen tien jaar hebben gehad. Regeren is vooruitzien zegt men. Dat is onjuist. Regeren is als paardrijden, hoe minder je beweegt, des te beter je rijdt en hoe beter het paard zich voelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden