Het land is verlamd door angst

arrestaties | De zuiveringen laten ambtenaren ontredderd achter. De vraag is hoe het land nog bestuurd moet worden.

JORIS LEVERINK

"Ik heb geen idee hoe ik op deze manier mijn werk kan blijven doen", vertelt een advocaat via Whatsapp. "Ik heb zaken lopen bij het hof van cassatie, maar daar is nu niemand aan het werk. Al mijn processen zijn in de wacht gezet."

De jonge advocaat wil niet met zijn naam in de krant, noch durft hij over de telefoon te spreken. Het is tekenend voor de angst die onder veel Turken leeft dezer dagen.

De zuivering laat het land in verlamde toestand achter. Mensen zijn hun baan niet zeker en vrezen voor de toekomst. "De rechter van één van mijn zaken was gisteren nog wel op de rechtbank aanwezig", vertelt de advocaat. "Maar ze was verschrikkelijk angstig omdat ze niet weet wat haar te wachten staat. Ze kan zomaar gearresteerd of ontslagen worden."

Bijna zestigduizend ambtenaren, rechters, leraren, agenten en militairen zijn al ontslagen, aangehouden of gearresteerd. Ze worden beschuldigd van banden met Fetullah Gülen. De beweging van deze islamitische prediker is door de Turkse regering als een 'terroristische organisatie' betiteld, en wordt nu weggezet als drijvende kracht achter de mislukte coup van vrijdagnacht. President Erdogan kondigde gisteren nog meer maatregelen aan tegen 'Gülenisten'. Hij wil de komende drie maanden de noodtoestand laten gelden.

Ertan Aydoganoglu, onderwijsexpert bij de linkse onderwijsvakbond Egitim-Sen, kan moeilijk geloven dat al deze mensen bij de coup betrokken waren. "Misschien zijn het mensen die Gülen steunen, maar het is uitgesloten dat zij allemaal te maken hebben met de gebeurtenissen van vrijdagnacht."

Het heeft er alle schijn van dat de regering van Erdogan's AKP de mislukte couppoging aangrijpt om het complete ambtenarenapparaat te zuiveren van dissidenten, groot en klein. "De president verkondigt al ruime tijd dat de regering precies weet wie er banden met de Gülen beweging onderhoudt", zegt Niyazi Nefi Kara, een parlementariër voor de oppositiepartij CHP. "De regering is al maanden bezig de wet aan te passen om deze mensen uit hun publieke functies te ontheffen."

Ondertussen zijn ook de werkvergunningen van 21.000 leraren werkzaam in de privésector ingetrokken, en hebben 1.577 universiteitsdecanen onder dwang hun positie op moeten geven. Academici hebben een uitreisverbod totdat alle onderzoeken afgerond zijn.

Het ervaren en geschoolde kader in de rechtspraak en het onderwijs is voor een groot deel verdwenen. Wie zal de functies bekleden die door deze kaalslag vrijgekomen zijn? "De kans bestaat dat deze banen allemaal door sympathisanten van de AKP overgenomen zullen worden", zegt Aydanoglu.

"De nieuwe rechters zullen amateurs zijn, waarschijnlijk uit het kader van de AKP", denkt de advocaat. "Voortaan zullen de rechters doen wat Erdogan zegt, omdat ze bang zijn. Niemand kan hem meer tegen de haren instrijken, want als ze dat doen worden ze voor Gülenisten uitgemaakt."

meer nieuws op pagina 4|5

Commentaar opinie 17

undefined

uit de verklaring van erdogan

Drie maanden noodtoestand, beweging Gülen moet 'snel en effectief' worden aangepakt

Alle maatregelen zijn grondwettelijk. Europa heeft geen recht om kritiek te leveren

De Turkse economie is niet in gevaar door de onrust

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden