'Het lacherige toontje is weg'

AMSTERDAM - Ze kicken erop in razende vaart door een smal ijskanaal te suizen. Met ongeveer dezelfde snelheid is de loopbaan van de Nederlandse bobsleevrouwen verlopen. Wat een jaar geleden nog een uit de hand gelopen studentengrap was, vol amateurisme, is nu een professioneel project waarbij een ticket voor de Olympische Winterspelen van Salt Lake City voor het grijpen ligt.

De olympische nominatie die de tweepersoons-bobteams van de piloten Ilse Broeders en Eline Jurg in de vorige winter verdienden, heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Ook de mentaliteit van de vrouwen. ,,Ze hadden zoiets van: ach, wat maakt het uit. Gewoon lekker naar beneden in zo'n bob. In de loop van vorige seizoen kregen ze pas door hoe ver ze ermee konden komen'', vertelde teammanager Frank van den Berg gisteren in Amsterdam bij de presentatie van de teams, in totaal acht vrouwen.

Door de nominatie kregen de vrouwen van NOC-NSF de A-status wat hen in staat stelde studie of baan aan de kant te schuiven. Bovendien kwam er 240000 gulden vrij uit de Performance 2004-programma van NOC-NSF. Die financiële injectie maakte het mogelijk trainingskampen in Oberhof, Calgary en Lillehammer te beleggen, meer aandacht te besteden aan het materiaal en een buitenlandse coach met veel ervaring en inzicht aan te stellen.

Na enig aandringen werd de Duitser Harald Czudaj voor de klus bereid gevonden. Czudaj was in 1994 olympisch kampioen in Lillehammer in de viermansbob. Vorig jaar beëindigde hij zijn carrière. Czudaj groeide op in het DDR-systeem en dat is volgens Van den Berg te merken. De 'typisch Duitse aanpak' heeft ervoor gezorgd dat de twee stuurvrouwen en de remsters veel bewuster met topsport bezig zijn. Van de zes remsters moeten er voor de Spelen in februari 2002 nog drie afvallen.

Czudaj bracht ook materiaalman Falk Klotsche mee die veel kennis inbrengt. Hij wordt betaald met subsidie uit het IOC-solidariteitsfonds. Onlangs werden de twee bobslees, vorig jaar voor 50000 gulden per stuk gekocht door de sponsor, uitgebreid op aerodynamica getest in een windtunnel in Dresden. Van den Berg: ,,We blijven permanent sleutelen aan de bobslees. Vergelijk het maar met een Formule I-auto. Die wordt ook steeds opnieuw afgesteld op de ervaringen van de rijder.''

Eerste prioriteit is vooralsnog definitieve kwalificatie voor de Spelen. De teams van Broeders en Jurg moeten nog vormbehoud tonen in de acht wereldbekerwedstrijden. Die reeks begint op 10 en 11 november in Winterberg. Na de laatste op 16 december in Calgary moeten de Nederlandse combinaties bij de beste vijftien in het klassement staan. Dat lijkt haalbaar. Vorig jaar eindigde Jurg als zevende en Broeders als twaalfde.

In Salt Lake City, waar de snelste baan ter wereld ligt, heeft bobsleeën voor vrouwen voor het eerst de olympische status. Dat besluit nam het IOC in 1999. Deelnemen aan de Spelen was tot dat moment nooit de intentie waarmee de Nederlandse Spice Girls hun sport beoefenden. Ze deden ooit mee aan studentikoze bobstartwedstrijden op de Groningse Markt. Pas vanaf 1998 werd het serieuzer.

Jurg: ,,De situatie van toen is niet meer te vergelijken met die van nu. We hoeven nu na het trainen niet meer snel boodschappen te doen, onze ijzers te schuren, vlug te eten en zelf af te wassen. We slapen gewoon in hotels en er wordt voor ons gekookt. We kunnen ons nu concentreren op de sport.''

Het feit dat ze relatief snel een plaats in de mondiale subtop hebben verworven zegt iets over het niveau van het bobsleeën voor vrouwen. Maar het internationale veld groeit snel, zowel kwalitatief als kwantitatief. Vorig jaar namen 35 equipes deel aan de World Cups, afkomstig uit bobsleelanden als Duitsland, Zwitserland en Amerika maar ook uit exotische oorden als Samoa waar een aantal vrouwen ook door had gekregen dat bobsleeën wel eens een korte weg naar olympische roem kon zijn.

,,Met bobsleeën kom je inderdaad sneller aan de top. Wat niet wegneemt dat wij er ook veel voor doen. Het lacherige toontje waarmee we voorheen nog wel eens werden benaderd is verdwenen. Als mensen zien wat we doen, denken ze: dat is geen kattenpis'', sprak Jurg die verwacht dat ze komend seizoen progressie zal maken tegenover het vorige. ,,Het moet haast wel, als je ziet hoe we ons nu hebben kunnen voorbereiden.''

Ze leidde het ook af uit het wereldkampioenschap bobstart in Monaco waar ze begin september met remster Jeanette Pennings de bronzen plak behaalde. ,,En de start is een essentieel facet. Maar pas op het ijs weten we waar we echt staan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden