Holleeder

Het laatste woord van Holleeder: verraad door Peter R. de Vries en zus Astrid

Willem Holleeder en zijn advocaat Sander Janssen tijdens de strafeis van het Openbaar Ministerie in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp.  Beeld ANP
Willem Holleeder en zijn advocaat Sander Janssen tijdens de strafeis van het Openbaar Ministerie in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp.Beeld ANP

Willem Holleeder heeft zijn laatste woord gebruikt om zijn zuster Astrid en misdaadjournalist Peter R. De Vries nog een keer in een kwaad daglicht te stellen. Het duo getuigen heeft volgens hem gezorgd voor een vier jaar durende 'trial by media’; Astrid door leugens de wereld in te sturen en ‘zijn vriend’ De Vries door vuil spel te spelen.

Han Koch

Holleeder was dinsdag tijdens de 61ste zittingsdag van het megaproces voor de rechtbank Amsterdam lang niet zo scherp als tijdens de voorbije zittingen. Hij probeerde uit het hoofd de rechter er nog een keer van te overtuigen dat hij geen motief had om zijn zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout om het leven te brengen. Datzelfde geldt voor de moorden op Willem Endstra, Kees Houtman, Thomas van der Bijl en John Mieremet. De verdachte stelde nadrukkelijk geen opdracht tot die liquidaties te hebben gegeven, laat staan dat hij er geld beschikbaar voor stelde. De sfeer in de Amsterdamse criminele wereld was in het begin van deze eeuw dusdanig verziekt dat situaties ‘zichzelf wel oplosten’.

Zus Astrid, een van de belangrijkste getuigen in de zaak, heeft volgens broer Willem jarenlang verklaringen in elkaar gezet. “Ik ken Astrid zo oud als ze is. De ervaringen met haar zijn dat ze een spin in haar hoofd heeft. Dat spinnegedrag heeft ze haar hele leven gehad. In de Jordaan bedoelen we daarmee dat ze iets in haar hoofd heeft, ze is wappie. Ik heb geen witte jas aan, maar ze heeft iets bijzonders.” De spinnen in Astrids hoofd zorgen er volgens haar broer voor dat ze altijd het gevoel heeft dat iemand het op haar gemunt heeft.

Werk is werk

Holleeder voelt zich niet alleen door zijn zus verraden maar ook door ‘vriend en journalist’ Peter R. de Vries. “In de dertig jaar dat we elkaar kenden heeft hij me nooit met zijn kennis over mij geconfronteerd. Niet als vriend en ook niet als journalist heeft hij het recht van hoor en wederhoor toegepast.” Holleeder bracht in herinnering dat De Vries ooit mede-Heinekenontvoerder Frans Meijer in Paraguay vond. Holleeder en Van Hout wilden destijds weten wie Meijer had verraden. De Vries gaf toen volgens Holleeder als antwoord: ‘Werk is werk en vriendschap is vriendschap’. Holleeder had daarom gehoopt op meer te mogen rekenen van De Vries. Overigens heeft de misdaadverslaggever zelf altijd gezegd Van Hout tot zijn vrienden te rekenen en niet Holleeder.

Op 9 mei is er nog een zittingsdag. Formeel moet de rechter dan nog besluiten of Holleeder vast blijft zitten in voorarrest. Op 4 juli is de uitspraak gepland. Van groot belang voor de zaak is een uitspraak van de Hoge Raad half april over de inzet van kroongetuigen. “Die uitspraak kan het ons makkelijk maken of juist heel moeilijk,” sprak rechter Frank Wieland dinsdag.

Lees ook:

OM: Voor Holleeder past slechts levenslang

Nooit meer mag Willem Holleeder de kans krijgen zijn kwalijke praktijken voort te zetten. Net als zijn collega’s uit de criminele organisatie, zoals huurmoordenaar Jesse R. en Dino Soerel, moet hij voor het uitlokken van zes levensdelicten de rest van zijn leven in de cel slijten.

Het volk heeft al geoordeeld over Holleeder, nu alleen de rechter nog

Na vijftig zittingsdagen op de rechtbank Amsterdam, twee films op tv over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, twee boeken van de hand van zuster Astrid, een toneelstuk, een oneindige reeks televisieoptredens van onder meer misdaadverslaggever Peter R. de Vries en een tv-serie genaamd ‘Judas’ is er geen enkele ruimte voor een ander oordeel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden