'Het laatste wat je moet doen is mensen laten wachten'

Hulpverlener wil meer mensen met zelfmoordplannen helpen

"We kunnen in Nederland jaarlijks honderden zelfdodingen extra voorkomen, als we meer mensen weten te bereiken", zegt Jan Mokkenstorm. Hij is directeur van de crisisdienst bij GGZ Ingeest, een grote instelling voor psychiatrie in Noord-Holland, en leidt '113-online', de website die sinds drie jaar via internet en telefoon hulp biedt aan mensen met zelfmoordgedachten en hun omgeving.

"Bij 113-online geven we informatie aan mensen die anoniem kunnen blijven, en we beginnen wekelijks 25 therapieën. Daarnaast hebben we een cursus waar mensen leren hun zelfmoordgedachten te begrijpen en te verminderen. We hebben honderden mensen geholpen, maar dat is nog maar een klein aantal van alle mensen om wie het draait. Dat is heel jammer, want die therapie werkt goed." Jaarlijks doen naar schatting 94.000 Nederlanders een poging zichzelf te doden.

Wat kunt u dan extra doen?
"De hulplijn is nog relatief onbekend. Een campagne zou een hoop schelen, maar daarvoor is geen geld. Op dit moment zijn we nog niet eens toegerust voor meer behandelingen, er zou een wachtlijst ontstaan en dat is het laatste wat je moet doen. Wij worden nu nog betaald door de overheid, maar we hopen dat zorgverzekeraars gaan inzien dat je met beperkte middelen een heel grote gezondheidswinst kunt boeken."

Denkt u ook dat de crisis zorgt voor meer zelfdodingen?
"Ik kan het niet heel hard maken, maar het is mijn indruk dat de crisis echt meespeelt. Een bepaalde groep, die wij eerst niet zagen, meldt zich nu wel. Bijvoorbeeld ondernemers die altijd nog wel het vangnet van de bank hebben. We hadden laatst nog iemand, die zijn investering zag mislukken en toen zijn huis moest verkopen tegen een veel lagere prijs dan waarvoor hij het had gekocht. Die ging op het laatste moment gelukkig nog praten met zijn vrouw. En samen zochten ze hulp."

De vroegere rijken melden zich.
"Het gebeurt vooral als mensen onverwacht iets verliezen. Ook voor de groep aan de onderkant van de samenleving zijn de vangnetten weggevallen. Neem de mensen die niet meer terecht kunnen in de sociale werkplaats, die zouden nu op zoek moeten naar een reguliere werkgever, maar ook die is vaak aan het vechten om te overleven."

Het ligt dus niet alleen aan het gebrek aan hulpverlening.
"We doen er van alles aan. Het levert alleen niet altijd direct resultaten op. Als dan ook nog eens door de crisis de omstandigheden zo veranderen, is het niet verwonderlijk dat de daling in het aantal zelfdodingen weer omslaat in het tegendeel. Maar jammer is het natuurlijk wel, zeker als je beseft dat we veel beter kunnen. En moeten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden