De Serie

Het laatste seizoen van ‘House of Cards’ draait alsnog om Kevin Spacey

Kevin Spacey bij de perspresentatie van het tweede seizoen van ‘House of Cards'. Inmiddels is hij uit de serie geschreven, maar zijn personage Frank Underwood speelt nog wel een hoofdrol. Beeld Reuters
Kevin Spacey bij de perspresentatie van het tweede seizoen van ‘House of Cards'. Inmiddels is hij uit de serie geschreven, maar zijn personage Frank Underwood speelt nog wel een hoofdrol.Beeld Reuters

In het zesde en laatste seizoen van Netflix-hit ‘House of Cards’ gebeuren een hoop onbegrijpelijke dingen, maar het meest onbegrijpelijk is nog wel hoe het de makers is gelukt alle acht afleveringen alsnog over Frank Underwood te laten gaan.

Terwijl dat personage geen moment in beeld komt en meteen duidelijk is dat hij is overleden. Netflix trok met veel bombarie de handen af van acteur Kevin Spacey, die eind vorig jaar werd ontslagen nadat hij door meerdere mannen was beschuldigd van seksueel wangedrag.

Toegegeven, het vraagt wel iets van scriptschrijvers als je razendsnel met een compleet nieuw scenario op de proppen moet komen. En dat er wat foefjes worden uitgehaald om te verklaren waarom het personage waar de hele serie om draait plots dood is - soit, het zij ze vergeven. Maar het rommeltje waarmee een van de succesvolste Netflix-series tot besluit komt doet eigenlijk hetzelfde met House of Cards als Claire Underwood met de nalatenschap van haar man: complete bezoedeling.

Aan het eind van de vorige reeks volgt Claire (Robin Wright) haar man Francis op als president; met als doel dat hij vanachter de schermen alsnog zijn snode plannetjes zou kunnen smeden. Hij overlijdt echter, en plots zetelt dus de formidabele Claire Underwood-Hale compleet ongebonden in het ovale kantoor, als eerste vrouwelijke leider van de vrije wereld.

Prima uitgangspunt. Net als de voornaamste plotlijn – in een wirwar van plotlijnen – die draait om hoe Claire Underwood bokkig niet luistert wat ‘het patriarchaat’ haar influistert, verpersoonlijkt door de overduidelijk op de gebroeders Koch geïnspireerde miljardairs, broer en zus Bill en Annette Shepherd (Diane Lane en Greg Kinnear). Zij blijken in werkelijkheid altijd al aan de touwtjes te hebben getrokken, en gaan ver - absurd ver - als blijkt dat Claire minder goed naar ze luistert dan wijlen haar man.

Had het daarbij gelaten. Maar voortdurend wil de serie het óók hebben over de politieke nalatenschap van Francis Underwood. Komt zijn hulpje Doug Stamper toch weer uit die inrichting vandaan. Duiken die journalisten van weleer toch weer op. Voortdurend donderen er lijken uit de kast van de Underwoods, die de makers er omwille van begrijpelijkheid misschien beter in opgeborgen hadden kunnen laten zitten.

Robin Wright en Campbell Scott. Beeld AP
Robin Wright en Campbell Scott.Beeld AP

Daarbij is de hitserie gewoon niet meer zo goed als weleer. De gekunstelde dialogen verlopen houterig, de regie kiest opeens voor potsierlijke magisch-realistische symboliek - met dat vogeltje, in de eerste aflevering. Zelfs de pompeuze achtergrondmuziek verstoort die ooit zo heerlijk sinistere waas die als dat grijsblauwe kleurenfilter over dit fictieve Washington lag.

Voortdurend worden we er als kijkers aan herinnerd wáárom Spacey ontslagen werd. Herhaaldelijk horen we dat ‘niemand wist wie Underwood in werkelijkheid was’. Dat de makers maar wat graag willen afrekenen met Spacey? Prima, maar val ons er niet mee lastig.

Er wordt zelfs een halve seconde door Claire in de camera geloenst als, in een geheel andere context, de zinsnede ‘me too’ is gevallen. Sowieso wordt het schandaal aangegrepen om van het personage Claire een feministisch icoon te maken – want, hallo: sterke vrouw! Maar het wringt nogal dat Claire een rolmodel zou moeten zijn, terwijl er liters bloed aan haar handen kleven.

Had haar gewoon een écht verhaal gegeven. Nu draait de plot alsnog om de nalatenschap van Francis Underwood, en daarmee onherroepelijk die van Kevin Spacey. Waarmee dit slotseizoen – en al helemaal dat ridicule einde - allerminst de vieze nasmaak weet weg te spoelen die aan House of Cards is gaan kleven.

Het zesde seizoen van House of Cards is nu te zien op Netflix.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Lees meer op trouw.nl/deserie.

Lees ook:

De razendsnelle ondergang van topacteur Kevin Spacey

Kevin Spacey werd in twee dagen beschuldigd, veroordeeld en gestraft. Misschien volkomen terecht, maar het ging wel héél erg snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden