Het laatste examen en dan: naar de kroeg

Zo’n 201.000 leerlingen deden eindexamen. Trouw volgde leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar. De laatste dag: Michelle Ariës (18) piekerde over de variabele kosten van een bedrijf.

Een schoonmaker dweilt de vloeren, maar verder ligt de christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz er deze vrijdagmiddag verlaten bij. Tot klokslag half vijf het laatste groepje havo-leerlingen verschijnt dat zojuist het eindexamen management en organisatie heeft gemaakt.

Het was de allerlaatste examendag, maar de leerlingen blijven er kalm onder, van een uitgelaten ’het zit erop’-stemming is geen sprake.

Michelle Ariës’ (18) mobieltje gaat af, net als ze buiten op een bankje is neergestreken. „Hé pap. Ik weet niet hoe ik het gemaakt heb, één vraag wist ik echt niet, andere weer wel.”

Irritant, zegt ze, na het telefoontje. „Ik was al eerder klaar en ben toen extra gaan nadenken over die ene vraag. Het ging over een bedrijf en je moest variabele kosten berekenen. Na afloop vroeg ik aan de lerares hoe dat had gemoeten. Dan denk je: o wat dom, dat had ik toch best gekund.”

Management en organisatie, legt Michelle uit, gaat over het bedrijfsleven. „Mwah, wel leuk. Je moet berekenen hoe een bedrijf ervoor staat, is het winstgevend of juist niet. Het leukste vind ik marketing, bedenken hoe je een product aantrekkelijk kunt maken.”

Dit was het laatste examen, verzucht ze. „Gelukkig maar, want ik werd er helemaal gek van. Deze week vond ik ze allemaal moeilijk.”

Maar ze heeft hoop dat ze geslaagd is. „Ik heb het hele jaar geprobeerd zo hoog mogelijke cijfers te halen, zodat ik me nu wel wat onvoldoendes kan permitteren.”

13 juni wacht haar een nieuwe test: die van het toelatingsexamen voor het Amsterdam Fashion Institute. Daar wil ze na de zomer beginnen. „Ik wil graag iets met mode doen, maar het is wel moeilijk om daar aangenomen te worden.”

Michelle heeft een groep vriendinnen op het vwo. Met die meiden gaat ze vanavond naar de kroeg. „Gewoon gezellig vieren dat ik klaar ben.”

Deze zomer werkt ze in de IJskiosk in Schoorl. Op vakantie gaat ze ook, naar Kroatië. „Lekker goedkoop met mijn vader en zijn vriendin mee. Mijn broer is er ook bij en een vriendin van mij. Wat we gaan doen? Uitgaan en bruin worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden