Het laatste bruggetje

Vanavond presenteert Philip Freriks zijn laatste achtuurjournaal, een woord dat je aan elkaar schrijft. Maar ja, het is zoals Gerrit Komrij ons dicteerde: ’Spellen was een ambigue zaak: in automatischepiloottoestand lukte het me vanzelf, maar zodra ik erover nadacht, weifelde ik of gênant zo’n fransozendakje had of niet; ja al die pietje-preciezerige accenten vond ik stupide, maar het gedoe met dat al of niet aaneenschrijven nog wel het stupiedst.’

Dus.

Maar terug naar vanavond acht uur: Het wordt speculeren welk laatste bruggetje Freriks aanlegt om bij de weersverwachting uit te komen. Woensdag was er geen sprake van zo’n klassieke oversteek. Toen zei Freriks tegen Erwin Kroll: „Maar als er nu heel veel sneeuw valt, wat dan?”

Tja, wat dan.

En hoe moet dat als we straks geen Philip Freriks en bruggetjes meer hebben, wat dan?

Rob Trip zie ik het niet doen.

Althans, niet op de manier van Freriks; majestueus,een tikkeltje ondeugend en hoewel vermoedelijk voorbereid, toch naturel ogend.

Dat was Philip Freriks. Een bijzondere nieuwslezer, die het zich kon veroorloven om ondanks zijn milde spraakgebrek (gemiddeld twee verhaspelingen per uitzending), als eerste anchorman van het journaal een persoonlijke tint aan het schilderij der actualiteit toe te voegen.

Welke nieuwslezer zou de vrijheid nemen - en krijgen - om, zoals woensdag, het journaal af te sluiten vanaf het Binnenhof met een directe verwijzing naar zijn eigen Dictee?

Dat gaan we missen.

Al zal de voordrachtskunstenaar niet helemaal buiten beeld geraken. ’Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’ blijft hij presenteren. Het door Freriks zelf de wereld ingestuurde bericht dat de 21e editie van volgend jaar in gevaar zou zijn, werd direct door de NPS weersproken. Wel overweegt men om het evenement te verhuizen naar het tweede net, wat me inderdaad logischer lijkt.

Alhoewel; is de volgende zin niet gewoon Nederland 1-amusement?

’Tweemaal ’s weeks gaat ze een dagje statten, waarbij ze als een kenau in exprestempo alle jezusfreaks die de Heer en Zijn werken prijzen omverloopt, diverse rollatorrijpe oudjes meesleurend die aan het nordicwalken zijn, en dat alleen omdat ze een nieuw eau de toiletteje heeft gespot.’

Zullen we ons tot slot en voor de gelegenheid dan ook maar aan een bruggetje wagen?

Vooruit maar dan.

Niet alleen ’Het Groot Dictee’ was met de twintigste aflevering aan een feestje toe, ook EO’s ’Rail Away’ had woensdag een mijlpaal te vieren. 150 afleveringen zijn er inmiddels van de treintraject-serie gemaakt, een goede reden om een compilatie voor ons in elkaar te draaien.

De ’5 mooiste railways’ stoomden voorbij, van Darjeeling tot de Amtrak via Jungfrau.

En een bruggen dat we zagen.

Philip Freriks zou er jaloers op zijn geweest.

Philip Freriks: „Na het weer gaan we nog even naar Den Haag. Erwin Kroll, maar als ter nu heel veel sneeuw valt, wat dan?”

Erwin Kroll: „Ja, Philip, dan zullen we een dagje moeten wachten. Want: sneeuw op het ijs dat werkt als uw dekbed of deken. ’s Nachts hè, u legt het over u heen om niet af te koelen. Nou ja, als dat over het ijs ligt kan het ijs naar boven toe niet afkoelen en dan wordt het dus ook niet dikker.”

(later): „En dan nog eventjes naar Philip in Den Haag.”

Freriks: „Hier op het Haagse Binnenhof is de spanning misschien niet om te snijden, dat zou wat overdreven zijn, maar toch duidelijk voelbaar. Heeft niks met politiek te maken maar alles met het twintigste Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ditmaal op een tekst van de voormalige Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Dus: ik zie u straks na de Ster, in de Eerste Kamer der Staten Generaal waar dit alles plaatsvindt. En overigens: het volgende NOS journaal is om tien uur op Nederland 2. En of u nou wel of niet het Dictee meemaakt; ik wens u nog een heel prettige avond.”

Uit het achtuurjournaal van woensdag 16 december, 20.00 uur, NOS, Nederland 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden