Het kwam nooit meer helemaal goed met Ike van Tina

Hans Nauta

Ike Turner, dat was de man die Tina Turner een gebroken neus sloeg. In de ogen van het publiek althans. Dat hij met ¿Rocket 88¿ in 1951 het allereerste rock-’n-roll-plaatje maakte, de carrières van Buddy Guy, Howlin’ Wolf en Otis Rush op gang hielp, en in Tina Turner een van de grootste vrouwelijke popsterren had ontdekt, dat was naar de achtergrond verdwenen.

Het door Turner geschreven ¿Rocket 88¿ werd overigens uitgebracht onder de naam Jackie Brenston and his Delta Cats, tot ongenoegen van Turner. Het was niet voor het laatst dat hij zich tekort gedaan zou voelen. Studio-baas Sam Phillips, de latere ontdekker van Elvis, vond de zangkwaliteiten van Turner, pianist van zijn groep The Kings of Rhythm, onder de maat. Saxofonist Jackie Brenston verzorgde daarom de vocalen op het nummer waarmee muziekgeschiedenis werd geschreven. Een kapotte gitaarversterker zorgde voor een vervormd, vernieuwend gitaargeluid.

Turner (Clarksdale, Mississippi, 1931) ontdekte de 18-jarige Anna Mae Bullock in 1958, en al snel werd zij de dynamische ster van hun Ike and Tina Turner Revue, vocaal gesteund door The Ikettes.

Ike was de bandleider, en hield zich als muzikant, zanger en arrangeur meer op de achtergrond. Hij zag wel dat Tina haar succes niet alleen aan hem te danken had. ’Ze maakte zichzelf. Samen waren we een goed team.’

Hun eerste hit was het R & B-nummer ¿A Fool In Love¿ in 1959. Later volgden klassiekers als het door Phil Spector geproduceerde ’River Deep - Mountain High’ en ’Proud Mary’ van John Foggerty, waarmee ze een Grammy wonnen. Ze waren getrouwd en kregen twee zonen. In 1976 vertrok Tina, in 1987 beschreef ze in haar biografie ¿I, Tina¿ hoe ze was bedrogen en mishandeld.

Turner had meerdere fouten gemaakt in zijn leven, zei hij terugblikkend in 2001. Eén ervan was dat hij Disney toestemming had gegeven de film ’What’s Love Got To Do With It’ (1993) te maken. De biografische film over Tina Turner en haar leven met Ike, verwoestte zijn reputatie. Met de biografie ¿Takin’ Back My Name¿ (1999) hoopte hij vergeefs die imagoschade ongedaan te maken. ’Ze hadden in de film een schurk nodig. Dat werd ik.’ Als de zangeres de door Laurence Fishburne gespeelde Ike verlaat, met 36 cent op zak, vraagt de kijker zich vooral af waarom ze niet veel eerder ging.

Turner had toestemming gegeven voor de film omdat hij met het geld, ’een armoedige 45.000 dollar’, zijn drugsproblemen kon financieren. Een verslaving die hij naar eigen zeggen overwon dankzij 17 maanden gevangenisstraf, van 1989 tot 1991. Hij stopte meteen ook maar met roken.

’Aan elk verhaal zitten twee kanten’, zei Ike. ’Als alles waar was, waarom bleef ze dan 18 jaar bij me?’ Hij maakte Tina medeplichtig aan wat er in zijn ogen wel was voorgevallen. Juist door te blijven had ze het laten gebeuren, zei hij.

Het frustreerde hem dat zijn historische betekenis voor de muziek genegeerd werd. ’Vraag maar aan Snoop Dogg of Eminem, aan de Rolling Stones of Eric Clapton, of wie dan ook: allemaal kennen ze mijn bijdrage aan de muziek. Maar het wordt bijna nergens opgeschreven.’

Ike beleefde nooit meer het succes dat hij met Tina had gehad. In 2001 bracht hij na 23 jaar weer een album uit, ¿Here and Now¿, dat goede recensies en een Grammy-nominatie kreeg. Hij trad op en oogde fitter dan zijn leeftijd en voormalige levensstijl deden vermoeden. Dit jaar won hij zijn eerste solo-Grammy voor het album ¿Risin’ With the Blues¿. Turner was in 1991 al opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Tina Turner wilde niet reageren op het overlijden van haar ex-man, woensdag op 76-jarige leeftijd. Een woordvoerder kwam met de korte verklaring dat zij ervan op de hoogte was. De afgelopen ruim 30 jaar hadden ze geen contact gehad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden