Review

Het Kuipers-tijdperk

In 1985 had je Wubbo Ockels. De media stonden bol van zijn ruimtevlucht, de eerste van een Nederlander. Vandaag de dag heb je André Kuipers. Ook nu weet de pers er raad mee, maar we zijn een generatie verder en er is een medium bij gekomen: internet. Google produceert 'Wubbo Ockels' 3650 keer, en 'André Kuipers' 15800 keer. Wie andere andrékuipersen uitselecteert door er 'astronaut' aan toe te voegen, komt nog steeds boven de 5000.

De officiële André-site is die van zijn werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie Esa. Op www.esa.int/SPECIALS/Delta-Mission-Dutch/index.html. Een keurig opgetuigde site in het Nederlands, met alle noodzakelijke praktische informatie: over de man zelf en zijn medebemanningsleden, over de experimenten die hij gaat doen en over het vluchtverloop. Hier zijn ook de dagboeken te vinden die Kuipers in samenwerking met een journalist maakt, evenals foto's en videoclips. Ook de Nederlandse ruimtevaartinstanties hebben webpagina's over de Delta-missie van Kuipers. Op www.sron.nl zijn de experimenten nog eens opgesomd, evenals op www.desc.med.vu. Op de site van het Nederlands instituut voor vliegtuigontwikkeling en ruimtevaart (www.nivr.nl) komt de missie er wel erg karig af met één pagina. Ook de site van Noordwijk space expo, de permanente ruimtevaartexpositie in Noordwijk (www.spaceexpo.nl), tevens het bezoekerscentrum van de Esa, houdt het érg bescheiden met een alinea over een tentoonstelling over Kuipers en een quiz.

Aan de Technische universiteit Delft (www.tudelft.nl) wordt stevig uitgepakt met André Kuipers, omdat ze daar hopen op een herhaling van het 'Wubbo Ockels effect', toen extra studenten naar de studie lucht- en ruimtevaarttechniek werden gelokt. Van 19 tot en met 29 april zijn er de 'Delftse Delta Dagen', een vol programma met lezingen, films en presentaties waarbij Ockels zelf -inmiddels hoogleraar in Delft- een prominente rol vervult. De 'happy landing party' wordt opgeluisterd door de 'Muzikale Luchtbaronnen'. In mei, zo meldt de site onder voorbehoud, komt Kuipers zelf naar Delft. Ook het planetarium van Artis (www.artis.nl) en het ruimtevaartmuseum in Lelystad (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl) blijken Kuipers al te hebben geboekt.

De ruimtevaartverenigingswereld toont zich redelijk ingetogen. Bij de Nederlandse vereniging voor ruimtevaart (www.ruimtevaart-nvr.nl) is een speciale editie van het orgaan Ruimtevaart over de Delta-missie te bestellen. Op de site van de Nederlandse jeugdvereniging voor ruimtevaart en sterrenkunde (www.njrs.nl) staat te lezen dat de vereniging Kuipers zal vragen enkele eenvoudige experimenten te doen, maar er staat nergens of dit nu ook werkelijk zal gebeuren. www.astrostart.nl zegt vanaf vandaag in het teken te staan van André Kuipers.

Websites over wetenschap hebben de Delta-missie in wisselende mate omarmd. Zo heeft www.kennislink.nl een gortdroog verhaal 'van onze correspondent' over de experimenten. www.kennisnet.nl, de internetorganisatie voor het onderwijs, heeft een 'special' die neerkomt op een lijst ruimtevaartlinks. Alle sites hebben dezelfde uitleggerige toon: ze beschrijven keurig netjes wat er tijdens de missie gaat gebeuren. Esa-persberichten worden integraal overgenomen. Voor kritische noten kan de ruimtevlucht misschien het beste worden gevolgd op krantenpapier. Net als in het Wubbo-tijdperk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden