Het kruis is historie, de last is geloof

'Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan een echt kruis en droeg zo de echte last van de wereld', schrijft Arjan Plaisier in zijn reactie op de stelling van Edward van der Kaaij dat Jezus nooit zou hebben bestaan (Trouw, 4 februari).

Jammer, dat Plaisier zo reageert, want daarmee vertroebelt hij een realistisch gesprek over de historiciteit van Jezus. De vraag of er iemand met de naam Jezus heeft bestaan, die ten tijde van Pontius Pilatus terecht is gesteld, kunnen historici onderzoeken. Mij lijkt het heel plausibel. Er werden in die tijd wel meer leidersfiguren gemarteld.

De vraag of deze Jezus 'de echte last van de wereld' droeg is echter een kwestie van geloof. Dat kunnen historici nooit aannemelijk maken. Edward van der Kaaij wil graag dat mensen op een volwassen manier gaan geloven. Dat onderschrijf ik van harte. Maar de reactie van Arjan Plaisier helpt niet echt om dat te bereiken.

Voor een antwoord op de vraag hoe het geloof in de opstanding van Jezus heeft kunnen ontstaan hoef je overigens niet naar Egyptische goden te verwijzen. In het jodendom geloofden sommigen dat mensen die vanwege hun geloof waren gedood, door God zouden worden opgewekt, in de hemel. Lees 2 Maccabeën 7: 8-15. Het leven dat zij op aarde te kort waren gekomen door hun onterechte voortijdige dood, zouden ze in de hemel gecompenseerd krijgen door God.

Een troostende gedachte. Misschien dat Edward van der Kaaij over de ontwikkeling van dit soort denkbeelden nog eens een mooi, liefst wetenschappelijk verantwoord boek kan schrijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden