Het Kremlin slaat terug: 60 Amerikaanse diplomaten moeten hun biezen pakken

null Beeld AFP
Beeld AFP

Rusland wijst zestig Amerikaanse diplomaten uit. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, vanavond bekendgemaakt. Andere landen, waaronder Nederland, die eerder Russische diplomaten uitwezen kunnen dezelfde reactie tegemoet zien.

Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten recentelijk tot uitwijzing van Russische diplomaten vanwege de zenuwgasaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter. Het gaat om diverse regeringen uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en enkele andere landen. In totaal moeten ongeveer 150 Russische diplomaten hun koffers pakken.

De Russische tegenmaatregelen berusten volgens Lavrov op "wederkerigheid". Zo moet ook het consulaat van de Verenigde Staten in Sint-Petersburg de deuren sluiten. Washington besloot eerder zestig Russische diplomaten uit te wijzen en het Russische consulaat in Seattle te sluiten. Rusland slaat nu op dezelfde wijze terug.

Oog om oog

"Wat betreft de andere landen; we zullen oog om oog reageren", zei Lavrov volgens persbureau TASS. "Dat heeft betrekking op het aantal medewerkers van diplomatieke missies dat Rusland moet verlaten.". Rusland wees eerder ook al 23 Britse diplomaten uit, omdat hetzelfde aantal Russische collega's het Verenigd Koninkrijk moest verlaten.

De zestig Amerikanen die het land moeten verlaten, krijgen tot 5 april om te vertrekken. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg. Als de Amerikanen besluiten tot nieuwe ,,vijandige handelingen'', worden volgens het ministerie aanvullende maatregelen genomen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Russische stap niets met wederkerigheid te maken heeft en dat de VS zich zal beraden op eventuele vervolgstappen. "De Russische Federatie is niet geïnteresseerd in een dialoog over onderwerpen die belangrijk zijn", aldus de woordvoerder.

Blok

Minister Blok van buitenlandse zaken liet vanavond weten nog geen reactie te hebben ontvangen van de Russen op het uitzetten van diplomaten. De twee Russen die Nederland de wacht heeft aangezegd moeten eind volgende week het land hebben verlaten.

Lees meer over het uitwijzen van Russische diplomaten door het Westen: 'VS en EU straffen Moskou met een van de grootste diplomatieke strafmaatregelen van de laatste jaren'

En in de Tweede Kamer was begrip maar ook kritiek op het uitwijzen van twee Russische diplomaten uit Nederland: 'Het uitwijzen van Russische diplomaten is ook een diplomatieke overweging'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden