Taal

Het Koningslied gidste 'de dag die je wist dat zou komen' zo het woordenboek in

Beeld anp

Vijf jaar geleden was er onder taaldeskundigen en -deskundologen ophef over een lied dat speciaal gecomponeerd was ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden op 30 april 2013. 

Vooral de zinsnede 'de dag die je wist dat zou komen (is eindelijk daar)' riep weerstand op bij sommige taalexperts. Die gingen voor het gemak overigens voorbij aan het feit dat vergelijkbare constructies in oudere literatuur vrij gewoon waren en dan niet bekritiseerd werden (zoals 'de brief die zij wist dat zou komen' in De Gids, 1903).

Dankzij het gedoe rond het Koningslied kun je de gewraakte constructie 'die je wist dat zou komen' nu in allerlei varianten aantreffen. Op de beurs beleefden we volgens een regionale krant onlangs de correctie die je wist dat zou komen, bij de verkiezingen beleefde D66 volgens NRC het verlies dat je wist dat zou komen, terwijl dezelfde krant het eerder had over de goal die we wisten dat zou komen.

Stoned als een garnaal

'De ... die je wist dat zou komen' is een mooi voorbeeld van een uitdrukking die dankzij een lied courant is geworden (en daarom sinds vorig jaar in Van Dale staat).

Het geval staat niet op zichzelf. Wel vaker ontlenen we formules, uitdrukkingen en woorden aan levensliederen, smartlappen en regelrechte nederpophits. Denk maar aan stoned als een garnaal (erg stoned), met de vlam in de pijp (in een hoog tempo), oerend hard (heel hard), een stille willie (een zwijgzaam type) en het spreekwoord als je wint, heb je vrienden. Ze zijn allemaal gangbaar geworden via de hitparade.

Peter-Arno Coppen en Ton den Boon helderden grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels voor u op.  Ook een taalvraag? Mail naar: tdb@taalbank.nl 

Voor eerdere afleveringen: trouw.nl/taal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden