Het kon niet goed blijven gaan voor PSV, blijkt in gelijkspel tegen Feyenoord

PSV-aanvaller Luuk de Jong (midden) in duel met Jordy Clasie (rechts) en Tonny Vilhena van Feyenoord. Beeld AFP
PSV-aanvaller Luuk de Jong (midden) in duel met Jordy Clasie (rechts) en Tonny Vilhena van Feyenoord.Beeld AFP

PSV speelde, tegen Feyenoord, voor de vierde keer gelijk na de winterstop. In deze fase blijkt dat de spelers niet zoveel beter zijn dan vorig seizoen.

Nee, het kon niet goed blijven gaan voor de kampioen, de koploper, het kon niet altijd maar goed blijven vallen. Niet dat het fout is gegaan voor PSV of dat het nu onherroepelijk fout zal gaan, maar van het gat met Ajax is weinig meer over en vooral in psychologisch opzicht zouden de panelen nu kunnen verschuiven. Dat PSV zondag ook in een half uur met elf tegen tien de zaken niet volledig ten goede kon keren, zal knagen in de Brabantse hoofden en de spanning opdrijven.

Twee punten scheiden PSV en Ajax nog, het verschil weer van vorige maand, bij de hervatting van de competitie. Sindsdien leed PSV acht verliespunten, het gelijkspel zondag tegen Feyenoord (1-1) was al het vierde in dit kalenderjaar. Met verbaal gegoochel had PSV-trainer Van Bommel aanvankelijk nog willen doen geloven dat het met zijn ploeg niet minder ging (en zo natuurlijk vooral zijn spelers moed in proberen te praten), maar zondag werd het verval in scherpe contouren bekrachtigd.

Onder aanvoering van de dit seizoen vaak zo fletse en nu ineens krachtdadige Clasie had Feyenoord zich in een Nederlandse topwedstrijd weer eens schrap gezet. Trainer Van Bronckhorst wilde het wijselijk niet benadrukken. “We staan niet voor niets zo ver achter PSV en Ajax”, zei hij subtiel. Voor hem in zijn laatste Rotterdamse dagen en voor Feyenoord telt bovenal het bekertoernooi, de halve finale woensdag tegen Ajax, waarvoor de kwetsbare Van Persie zondag werd gespaard.

Van Bommel heeft meer aan zijn hoofd. Na een rode kaart voor Feyenoord-verdediger Van Beek, die het bestond zich binnen drie minuten opzichtig te vergrijpen aan Lozano en Bergwijn, was PSV nota bene nog op achterstand gekomen. Vóór dit seizoen heette het dat PSV onder Van Bommel anders, leuker, aanvallender zou gaan spelen dan onder zijn voorganger Cocu. Van Bommel werkte graag mee aan dat beeld, maar trainer en spelers zijn in de fase beland dat het onvermijdelijke hen remt: zo goed, zo veel beter dan vorig seizoen zijn de spelers niet.

Vastigheid

Kijk hoe dat zondag ging met de kampioen, de koploper. Feyenoord was met elf tegen elf in de eerste helft de betere en fellere ploeg geweest, de opmerkelijk genoeg soepeler spelende ploeg vooral. Bij PSV klopte er weinig van in het vastzetten, die mode van het tegenwoordige voetbal. Spelers kwamen stapjes te laat, linies sloten niet. Juist wat trainer Van Bommel zo graag ziet, wat hij bovenal predikt, strijden met en dicht bij elkaar, dat lukte niet. De onderlinge afstemming deugde niet, de timing evenmin.

Weer was te zien dat het blok op het middenveld zo goed niet is. Het is essentieel in de strategie van Van Bommel, zoals het dat ook was toen hij nog speelde, in het Oranje bijvoorbeeld van zijn schoonvader Van Marwijk. Daar moeten spelers spelen waar een ploeg van op aankan, met en zonder bal. Dat is de beperkte Hendrix zeker niet, en de jongere Rosario ook niet, als hij het al kan worden.

PSV-coach Mark van Bommel. Beeld VI Images
PSV-coach Mark van Bommel.Beeld VI Images

Lang is in Eindhoven gedacht dat de vastigheid van zo’n blok over een heel seizoen het grotere talent van concurrent Ajax zou kunnen compenseren. Maar al langer is te zien dat de twee daar die vastigheid natuurlijk niet kunnen bieden. Als PSV Ajax kan voorblijven, zal het toch niet daardoor in hoofdzaak zijn. Door individuele vaardigheden dan? Dat zou nog kunnen, maar zondag werd óók duidelijk hoe weinig garanties er op dat vlak kunnen zijn.

De flegmatieke Pereiro had nog de naam dat hij in topwedstrijden altijd goed was, bepalend dan met zijn traptechniek. Daarop kan Van Bommel ook niet meer vertrouwen: Pereiro speelde zondag onbegrijpelijk sloom. Van Bommel wisselde hem halverwege. Hij had enige weken een goede hand van wisselen, maar ook dat kan niet voortduren. De jonge Gakpo verscheen op de vleugel, spits De Jong op Pereiro’s centrale plek. Dat is gekunsteld, een variant zonder perspectief: daarvoor is De Jong simpelweg te beperkt. Als dit de mogelijkheden zijn, dan heeft Ajax-trainer Ten Hag er toch meer, zou je zeggen nu de verhoudingen lijken te verschuiven.

Tegenslag

Feyenoord had in de eerste helft zijn kansen al gehad, niet weinig voor zo’n wedstrijd, en tien minuten na de rode kaart scoorde spits Jørgensen met een doelman Zoet te machtig schot (0-1). Lozano maakte nog fraai gelijk na een voorzet van Gakpo (1-1), maar meer kon ook hij niet betekenen. In de slotfase kreeg zowaar PSV toch weer kansen: vooral Bergwijn werd weerstaan door doelman Vermeer – als gezegd: niet alles kan altijd maar goed vallen.

Wat vooral bleef hangen: het opgewonden protest van tal van PSV’ers, aanvoerder De Jong voorop, in de slotfase van de eerste helft na niet meer dan een doorsnee overtreding van Verdonk op Dumfries. Ze vroegen de vloeiend leidende arbiter Higler om een gele kaart. Er sprak bovenal kleingeestigheid uit, vertwijfeling, iets van radeloosheid – het tegenovergestelde, dat bovenal, van de onverstoorbaarheid die trainer Van Bommel predikt.

Hij zei het altijd als speler, hij wilde onverstoorbaar zijn. Hij wil het overdragen op zijn spelers: altijd hetzelfde doen. Hij maakte een vliegende start als trainer, maar nu is er dan de tegenslag, de tegenslag die in sport pas kan bepalen hoe goed iemand is. Of hetzelfde doen hem en PSV nu nog kan lonen, mag worden betwijfeld.

Uitslag

“In de eerste helft hadden we het erg moeilijk”, zei PSV-trainer Van Bommel. “We waren overal te laat. Dan lijkt het alsof je dikke benen hebt. Na de 1-1 speelden we toch weer zoals we kunnen en creëerden we nog vier, vijf kansen. Dat laat zien dat we tot het einde knokken. Maar qua resultaten gaat het nu minder, ja.”

Feyenoord-trainer Van Bronckhorst toonde zich tevreden. “Dit was wat we nodig hadden: de uitslag en de manier van spelen. Tactisch hebben we het, ook met tien man, uitstekend uitgevoerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden