Het knalt harder, maar blijft veilig

door Nanda Millenaar

Vuurwerkliefhebbers kunnen 2007 extra hard inluiden. Door ruimere vuurwerkregels mag dit jaar zwaarder vuurwerk worden afgestoken.

Het klinkt vreemd, maar zwaarder vuurwerk is veiliger. Voor de versoepeling van de regels was dat de belangrijkste motivatie, vertelt Vera Hoogendoorn van het ministerie van Vrom. „Na de vuurwerkramp in Enschede is er op alle vlakken vraag naar veiligheid bij vuurwerk.”

Door de legalisering kan de kwaliteit van het zware vuurwerk tenminste bepaald worden. Met deze regels luistert de overheid ook naar de roep van hen die anders hun zware vuurwerk in België halen. En tegelijk wordt zo de handel in illegaal vuurwerk teruggedrongen.

De nieuwe regels gelden voor zogenaamde ’cakeboxen’ (vuurwerkpotten) en de Chinese rollen. De vuurwerkpotten mogen meer kruit bevatten. De Chinese rollen zijn dit jaar voor het eerst legaal verkrijgbaar. Dat de vuurwerkpotten groter zijn, betekent volgens Hoogendoorn niet dat ze ook gevaarlijker zijn. „Kleine potten zijn lichter en kunnen makkelijker omvallen of -waaien. Met sierkogels met een bereik van 25 meter heeft je overbuurman dan een probleem.”

Bij de Nederlandse Brandwonden Stichting wordt positief gereageerd. Uit onderzoek is nooit gebleken dat zwaarder vuurwerk zwaarder letsel veroorzaakt. „Vuurpijlen en rotjes maken de meeste slachtoffers”, weet voorlichter Bas de Boer. „Rotjes worden in de hand afgestoken, pijlen raken omstanders.” De tijd zal leren of er door het nieuw gelegaliseerde vuurwerk meer of zwaardere gewonden vallen.

De vuurwerkregels in Duitsland en België zijn minder streng dan in Nederland. Veel mensen kopen hun vuurwerk daarom over de grens. Dit jaar nam de politie al bijna 120.000 kilo vuurwerk in beslag, waarvan ruim 53.000 kilo illegaal vuurwerk. De rest van het vuurwerk is afkomstig van handelaren die niet aan de veiligheidseisen voor opslag voldeden. In 2005 werd er in totaal 111.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie wijdt de toename aan de nieuwe aanpak, die zich richt op handelaren in plaats van consumenten. Daardoor worden grotere hoeveelheden tegelijk in beslaggenomen. De vuurwerkregels zijn aangepast op aanbeveling van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM). Het doel is in 2010 ongeveer 80 procent minder verboden vuurwerk op de Nederlandse markt te hebben. „Dat willen we onder andere bereiken door tegemoet te komen aan de vraag naar spectaculair vuurwerk”, aldus Gustaaf Biezeveld, officier van justitie. Illegaal vuurwerk wordt als het ware gelegaliseerd en dat neemt de illegale handelaren de wind uit de zeilen.

Het LOM heeft gekeken welk vuurwerk veilig genoeg is om te legaliseren. Volgens De Boer maakt de zwaarte niet heel veel uit: „Het is eigenlijk niet het vuurwerk dat gevaarlijk is, maar de mensen die er onvoorzichtig mee omgaan.” Wel is er met de nieuwe regels minder gevaar bij het afsteken, denkt Hoogendoorn. „Illegale Chinese rollen waarbij veel kruit niet ontbrandt, kunnen heel gevaarlijk zijn.” Toch is ze het met De Boer eens: „Het belangrijkste is dat de persoon die het vuurwerk vasthoudt of afsteekt goed oplet, ongeacht alle regels.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden