Update

Het kinderpardon zet Rutte III onder hoogspanning

Rob Jetten (D66) vanochtend bij aankomst bij de fractievergadering van het D66. Beeld ANP
Rob Jetten (D66) vanochtend bij aankomst bij de fractievergadering van het D66.Beeld ANP

De coalitiepartijen doen vanmiddag een nieuwe poging het eens te worden over het kinderpardon, terwijl de tijd wegtikt. CDA, D66 en ChristenUnie willen een verruiming en liggen daarom overhoop met de grootste regeringspartij VVD. Het crisisoverleg is op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Jelle Brandsma

Een compromis kán zijn dat er zo’n voorlopige uitzetstop komt, maar dat de mogelijkheid tot uitzonderingen bij uitzettingen juist verdwijnt. Op dit moment beschikt staatssecretaris Harbers (Vreemdelingenzaken) over deze zogeheten discretionaire bevoegdheid, waarmee hij in bepaalde gevallen kan afwijken van de regels.

De tijd dringt. De coalitiepartijen willen vóór woensdag tot elkaar komen, omdat er dan in de Tweede Kamer een debat over de kwestie is gepland. De oppositie zou de regeringspartijen dan uit elkaar kunnen spelen. Ook moet worden voorkomen dat de vier coalitiepartners elkaar tijdens het debat in de haren vliegen.

VVD onder grote druk

Bij de VVD loopt de spanning op nu ook de liberale achterban zich roert. De patrij staat onder grote druk om akkoord te gaan met een gedeelte­lijke uitzetstop voor asielkinderen. Niet alleen van de coalitiepartners, maar ook de achterban van de VVD roert zich. Er circuleert een brief met een oproep aan de partijtop om in te stemmen met een uitzet-­moratorium.

Maandag sprak de coalitie in drie sessies spraken de fractievoorzitters elkaar: ’s ochtends, ’s middags en ‘s avonds. Aan het einde van de dag zei CDA-leider Sybrand Buma dat er ‘vorderingen’ zijn gemaakt. “We zijn er nog niet”, constateerde D66-­fractievoorzitter Rob Jetten.

Na het ­wekelijkse beraad ’s ochtends van fractie­voorzitters, premier en vice­premiers zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers dat haast is geboden. Hij zei voor ­woensdag te willen weten ‘waar wij landen’. Dinsdag praten de vier ­partijen verder.

De spanning in de coalitie ontstond toen het CDA vorig weekeinde van mening veranderde, met name onder druk van lokale afdelingen. De partij is nu net als D66 en de ChristenUnie voorstander van een soepeler kinderpardon. Het kabinet en de coalitiepartijen praten sindsdien vooral over wat dat op korte ­termijn moet betekenen. Kan er een uitzetstop komen voor de groep asielkinderen van wie duidelijk is dat zij straks onder een soepeler kinderpardon zullen vallen?

Klaas Dijkhoff (VVD) tijdens een pauze van de fractievergadering van de VVD.  Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) tijdens een pauze van de fractievergadering van de VVD.Beeld ANP

Snelle oplossing

In het regeerakkoord is afgesproken dat het kinderpardon blijft zoals het is. Ondertussen kijkt een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Richard van Zwol naar de asielprocedures. De vraag is vooral of asielverzoeken sneller behandeld kunnen worden. Wat CDA, D66 en ChristenUnie betreft met meer souplesse voor ­gezinnen. Van Zwol rapporteert pas in juni en daarom staat het kabinet nu voor de vraag wat te doen met kinderen die in de nabije toekomst mogelijk uitgezet worden.

Ingewijden meldden dat de coalitie een oplossing zoekt ‘binnen het asieldossier’. Als de VVD toegeeft aan een gedeeltelijke uitzetstop, willen premier Rutte en fractie­voorzitter Klaas Dijkhoff dat aan de achterban kunnen uitleggen. Zij ­willen duidelijk maken dat de VVD voor een streng asielbeleid is en ­hebben ­behoefte aan een duidelijk antwoord op de te verwachten hoon van de fracties van PVV en Forum voor Democratie.

Woensdagochtend praat de Tweede Kamer over het kinderpardon. De coalitie kan daar moeilijk twee verschillende verhalen vertellen. Dat zou oppositiepartijen de gelegenheid ­geven om de coalitie neer te zetten als een machteloos stel. Het is waarschijnlijk dat de oppositie de Kamer ook om een uitspraak vraagt over een uitzetstop. Om zich niet uit elkaar te laten spelen, moeten de coalitiepartijen het voor het debat met elkaar eens worden.

Gert Jan Segers na afloop van het overleg tussen de coalitieleiders over het kinderpardon, gisteravond. Beeld ANP
Gert Jan Segers na afloop van het overleg tussen de coalitieleiders over het kinderpardon, gisteravond.Beeld ANP

Cru

Alhoewel de VVD-top de harde lijn bewaakt, ziet een aantal leden van de partij ‘geen liberaal argument om kinderen weg te sturen’, zegt Bert Homan, voormalig wethouder en nu raadslid in Assen. “Wij veroorzaken dit probleem zelf met procedures die lang duren. Het is cru om kinderen, die hier al zeven of tien jaar zijn, uit te zetten. Eerst moeten de procedures op orde zijn en pas dan kunnen wij weer streng zijn.”

In de VVD circuleert een brief van het Haagse VVD-lid Oliver van Loo met een pleidooi voor het ­vinden van een oplossing voor in Nederland gewortelde kinderen, die met hun familie dreigen te worden uitgezet naar het land van herkomst. De brief is maandag verstuurd naar de 22 VVD-fracties die eerder een soortgelijk pleidooi hielden in hun gemeenteraden. Van Loo: “Ik wil ermee laten zien dat de VVD geen eenheidsworst is. De partij lijkt mordicus tegen, maar er zijn diverse stromingen.”

Lees ook:

Zelfs Machiavelli kan het CDA niet bijbenen

Het is volkomen oirbaar dat een fractie van opvatting verandert, schrijft politiek columnist Hans Goslinga, maar je bent wel een eind van de koninklijke weg af als je de consequenties daarvan plompverloren op het hoofdkussen van staatssecretaris Harbers deponeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden