Het kijken kan beginnen

Eindelijk. Na tien jaar dicht te zijn geweest, gaat het Rijksmuseum weer open. We kunnen weer oog in oog staan met de grootste kunstcollectie van het land. We kunnen weer dwalen door de kunsttempel van architect Pierre Cuypers.

Het nieuwe Rijksmuseum kiest voor een geheel nieuwe opstelling van de voorwerpen. In plaats van afzonderlijke afdelingen voor kunst, geschiedenis en kunstnijverheid komt er een chronologische rangschikking: schilderijen en voorwerpen uit dezelfde tijd komen bij elkaar te staan en te hangen.

Ook het gebouw is drastisch aangepakt. Sinds het in 1885 werd gebouwd, vulden achtereenvolgende directeuren de zalen steeds verder op met tussenschotten en verlaagde plafonds. Van het oorspronkelijke gebouw was op het laatst bijna niets meer te zien. De architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz braken de boel open.

Oorspronkelijke decoraties zijn gerestaureerd, het daglicht mag weer binnenvallen, de oorspronkelijke binnenhoven zijn in ere hersteld. Om het gebouw is een stadstuin aangelegd. Via de onderdoorgang bereiken bezoekers nu de entree in de twee binnenhoven. En dan kan het kijken beginnen.

In deze bijlage nemen we u mee door het gebouw. We spreken directeur Wim Pijbes en de eeuwcoördinatoren en conservatoren van het museum. We lichten een tipje van de sluier op over de gratis app die de bezoeker kan vergezellen. Ten slotte stellen we de vraag of met dit vernieuwde Rijksmuseum de vraag naar een Nationaal Historisch Museum definitief is verstomd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden