Het kan verkeren: de Koerden vragen nu Assad om hulp

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Nu de Amerikanen weggaan uit Syrië, zijn Koerden bang dat Turkije oprukt. Ze zoeken steun bij het regime van de Syrische president Assad.

Pieternel Gruppen

Het Syrische leger zegt de stad Manbij te zijn ingetrokken. Dat zouden de militairen van president Assad hebben gedaan op uitnodiging van de Koerdische militie YPG, die tot dusver met steun van de Amerikanen de stad in het noorden van het land ­onder controle had.

De Koerdische uitnodiging is een direct gevolg van de onverwachte aankondiging van Donald Trump dat hij de Amerikaanse troepen terugtrekt uit Syrië. Volgens Trump zijn de militairen niet meer nodig omdat Islamitische Staat in Syrië verslagen zou zijn.

Operatie Olijftak

Nadat de Koerdische leiders hun teleurstelling over het Amerikaanse besluit hadden weggeslikt, telefoneerden ze druk met Damascus en Moskou (Rusland is een belangrijke steunpilaar van Assad). Want ook al is de YPG zeker niet bevriend met het Syrische regime, tijdens de oorlog heeft de militie nooit rechtstreeks de confrontatie met Damascus gezocht.

De aanwezigheid van Syrische militairen lijkt de Koerden nog altijd aanlokkelijker dan het alternatief: een Turkse invasie. Een voorproefje hebben ze in het noorden van Syrië begin dit jaar al ­gekregen, toen Turkse militairen met operatie Olijftak de Koerdische enclave Afrin binnenvielen. Ankara zei destijds met de inval stabiliteit te willen brengen in de ­regio, zodat miljoenen Syrische vluchtelingen die het land opvangt te zijner tijd kunnen terugkeren. Maar het gevolg was dat duizenden Koerden er wegvluchtten.

Erdogan

De Koerdische invloed aan de Turkse zuidgrens is Ankara een doorn in het oog. De Turkse regering beschouwt de YPG als een terreurorganisatie en een verlengstuk van de Koerdische PKK waarmee Turkije al drie decennia strijd voert. De YPG verslaan blijft het doel van Turkije, benadrukte de Turkse president Erdogan vrijdag nog maar eens.

En dus staan Turkse militairen klaar om het vacuüm dat de Amerikanen achterlaten in Manbij op te vullen. De claim van Syrië dat het ­leger de stad controleert, deed Erdogan af als ‘een psychologische actie’. “Ik heb met mijn vrienden en met inlichtingendiensten gesproken, en op dit moment is nog niets zeker”, zei hij.

Laatste hordes

De Turkse president stuurt zaterdag een zware delegatie naar Moskou, met onder anderen zijn minister van buitenlandse zaken Cavusoglu. De kans dat de Turken daar iets voor elkaar krijgen, lijkt klein. Een woordvoerder van het Kremlin heeft de berichten over de aanwezigheid van Syrische militairen in Manbij al een ‘positieve stap’ genoemd die kan helpen ‘de situatie te stabiliseren’.

Als bondgenoot van het Syrische regime is het voor Moskou vooral gunstig als Damascus zoveel mogelijk terrein terugwint, en dat is Assad, met hulp van Rusland en Iran, al goed gelukt. De Koerdische regio ten oosten van de rivier de Eufraat is een van de laatste hordes die Assad moet nemen (samen met de provincie Idlib, die nog in handen is van rebellen). Het is wel een belangrijke horde, want het gaat om een rijke regio met olie en veel landbouwgrond.

Lees ook:

ChristenUnie krijgt weinig bijval voor nieuwe missie in Syrië

De ChristenUnie stelt voor om Nederlandse militairen naar Syrië te sturen. Zij moeten met andere Europese landen de Fransen en Britten daar helpen, nu Trump zijn troepen terugtrekt. Voor veel partijen in Den Haag gaat dit plan te ver.

Dictator Assad wordt weer in de armen gesloten

Ambassades gingen dicht en Syrië werd uit de Arabische Liga gegooid. Nu Assad lijkt te blijven, draaien de buren bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden