Het kan: alle kinderen in de wereld naar school

Dat er wereldwijd nog steeds 57 miljoen kinderen geen toegang tot onderwijs hebben, is een duidelijk signaal voor de VN. "De landen moeten nu woorden omzetten in daden", zegt Marc Dullaert, oprichter van KidsRights, dat samen met de Universiteit van Leiden onderzoek deed naar onderwijs aan kinderen wereldwijd.

In 2000 kwamen 189 VN-lidstaten in de millenniumdoelstellingen overeen dat in 2015 elk kind naar school moet. Met nog twee jaar te gaan hebben 57 miljoen kinderen tot en met zeventien jaar, van wie 32 miljoen meisjes, geen toegang tot basisonderwijs, zo blijkt uit een rapport dat gisteren is gepresenteerd tijdens de uitreiking van de internationale kindervredesprijs 2013 in de Haagse Ridderzaal. "Er is weinig voor nodig om deze kinderen onderwijs te bieden. De plannen zijn er, nu de politieke wil nog. Want in twee jaar 57 miljoen kinderen aan onderwijs helpen, is nog steeds mogelijk," zegt Dullaert.

De kindervredesprijs werd in ontvangst genomen door Malala Yousafzai (16), de Pakistaanse activiste voor het recht van onderwijs voor meisjes. In haar geboorteland Pakistan gaan 5,1 miljoen kinderen, van wie 3,2 miljoen meisjes, niet naar school. "Helaas is Pakistan één van de koplopers", zegt Dullaert. Het conflict tussen de Pakistaanse overheid en de Taliban brengt vooral meisjes, docenten en schoolgebouwen letterlijk in gevaar, zo meldt het rapport. "Pakistan moet zorgen dat er snel veilige en nieuwe scholen komen. Vele scholen zijn verwoest, andere scholen staan niet veilig. Ze moeten in dorpen nieuwe scholen openen", is het advies van Dullaert aan Pakistan.

Het is volgens hem aantoonbaar dat waar meisjes naar school gaan, de gezondheid van meisjes en vrouwen verbetert en de welvaart toeneemt. Dullaert: "Het gaat dan wel over de lange termijn, maar laten we nu beginnen. Zorg voor veiligheid, zorg voor goede sanitaire voorzieningen." Malala kwam tijdens haar toespraak terug op de situatie van meisjes in het onderwijs. Ze zei: "Een jongen onderwijs geven is een jongen onderwijs geven. Een meisje onderwijs geven is een generatie onderwijs geven."

De landen komen op 25 september bij de VN in New York bijeen om over de voortgang van de millenniumdoeleinden te praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden