Het kalifaat lijkt nu dan toch echt verslagen

Een van de strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zwaait het overwinningsgebaar na het uitroepen van de overwinning op IS. Beeld AFP

Islamitische Staat (IS) is verslagen op zijn laatste stukje grondgebied van Baghouz in Syrië. Dat zegt een woordvoerder van Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). “De Syrische Democratische Strijdkrachten verklaren de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en de territoriale nederlaag van de IS voor 100 procent.” 

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie zei vrijdagavond al dat Islamitische Staat geen gebied meer in handen heeft. Het ministerie heeft president Donald Trump daar vrijdag van op de hoogte gesteld, meldde het Witte Huis. IS is voor 100 procent verslagen, aldus de Amerikaanse president. Trump zegt dat de Verenigde Staten alert zullen blijven en waarschuwt dat strijders die zich bij IS aansluiten dat  met de dood zullen bekopen. Hij noemde IS-strijders verliezers, ‘en dat zullen ze altijd blijven'. 

Na wekenlange gevechten bij Barghouz is deze laatste verzetshaard van IS, vlakbij de Iraakse grens aan de linkeroever van de rivier de Eufraat, aan flarden geschoten. Alles wat er nog rest van het kalifaat is een veld vol verlaten loopgraven, bomkraters, verbrande tenten restanten van de verscheurde zwarte vlaggen, zo bericht Reuters.

Journalisten werden zaterdag door SDF-strijders meegenomen naar de restanten van het slagveld. Een zwakke lucht van rottende lichamen hing tussen het kapotgeschoten puin, waartussen mortiergranaten en bomvesten te vinden waren. Op een gebouw dat nog wel overeind stond wapperde een grote gele vlag van de SDF, zag één van de verslaggevers ter plaatse. 

De gele vlag van SDF bovenop een gebouw in het laatste bolwerk dat nog door IS bezet werd gehouden nabij Barghouz. Beeld AFP

Terreur

De VS hebben talrijke luchtaanvallen uitgevoerd en steunen Koerdische milities zoals de SDF. Die vochten in het noordoosten van Syrië tegen de soennitische extremisten van IS.  De laatste weken vielen honderden doden in deze eindstrijd. 

De terreurbeweging wist vanaf 2014 grote delen van Irak en Syrië te terroriseren en te onderwerpen. IS noemde het gebied waar het schrikbewind werd gevestigd ‘het kalifaat’. Tijdens de hoogtijdagen van het bewind in 2014 en 2015 heersten de extremisten over minstens 200.000 vierkante kilometer in Syrië en in Irak, waar ook de leiders vandaan komen. Vanuit het kalifaat werden wereldwijd (zelfmoord)terroristen geïnspireerd en aangezet tot dodelijk acties, zoals de aanslagen in Parijs in november 2015 waarbij 130 doden vielen. 

Aangenomen wordt dat er nog steeds groepjes IS-strijders in de regio zijn zoals in de nauwelijks bewoonde Syrische Woestijn. Het is onduidelijk wat er met de IS-gevangenen moet gebeuren die uit verschillende landen komen.

Het kabinet heeft kennis genomen van het verlies van IS, maar minister Ank Bijleveld waarschuwt dat de ‘dreiging nog lang niet voorbij is’. “We moeten ons nu richten op een duurzame nederlaag van IS”.

Nederland heeft tot eind vorig jaar F16 gevechtsvliegtuigen ingezet in het oosten van Syrië en in Irak. In dat laatste land zijn Nederlandse militairen nog actief. Ze trainen daar Iraakse en Koerdische militairen. “Nederland blijft betrokken bij de strijd tegen terrorisme”, twitterde minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Lees ook: 

Hoe moet het verder met de berechting van de polderjihadi’s?

Nu het kalifaat bijna is gevallen, wil Washington dat Europese landen gevangen IS’ers ophalen uit Syrië, om ze hier te berechten. Welke mogelijkheden zijn er? ‘Het is zeker niet zo makkelijk als ze in Amerika denken.’

Met de val van het kalifaat is de val van IS nog niet bereikt

De Amerikaanse president Trump denkt dat hij binnen een week zijn troepen terug zal trekken uit Syrië. In Qamishli zijn de Koerden er niet gerust op. “Als ze vertrekken dreigen de Turken hier binnen te vallen.”

Van Doetinchem naar het kalifaat: maar nu wil deze IS-strijder weer naar huis

Hij ging in 2014 naar Syrië ‘om te helpen’ en kwam bij IS terecht. Nu wacht hij in een Koerdische cel op terugkeer naar Nederland. Trouw sprak de kalifaatstrijder in de buurt van de Koerdische gevangenis waar hij vijftien maanden vastzit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden