Het kader verfoeit Le Pen, het voetvolk steunt hem

AMSTERDAM - Nog een krappe maand en dan zal blijken of 'Brutus' Mégret erin is geslaagd om 'Caesar' Le Pen de definitieve dolksteek in de rug te geven. Binnen het Franse extreem-rechtse Front National zijn de kruitdampen wat gezakt, maar het slijpen der messen voor de finale afrekening binnen de top van de partij gaat door.

'Brutus' versus 'Caesar', zoon tegen vader, luitenant tegen generaal. Het speciale partijcongres dat de 'mégretisten' hebben aangekondigd voor 23 januari, in de 'Mégret-stad' Marignane, moet bepalen wie er aan de touwtjes trekt.

Als het aan het gros van de gedelegeerden ligt, zal dat Bruno Mégret worden. De sluwe ex-kroonprins van Le Pen, die met zijn streven tot 'fatsoenering' van de rabiaat-xenofobische partij de toorn van straatvechter Le Pen over zich afriep, heeft brede steun binnen het hogere partijkader. Dat is de nu al 27 jaar durende almacht van Le Pen beu, en ziet in een vrijage met 'traditioneel' rechts, in casu de neo-gaullistische RPR, een kans om voor een groter publiek acceptabel te geraken.

Maar het kader heeft de partij niet groot gemaakt, fulmineert Le Pen, en hij roept 'het Franse volk' aan, dat zijn Front National met zo'n 16 procent tot de derde politiek macht heeft gemaakt. En tot de sterkste extreem-rechtse politieke formatie van West-Europa.

Dat volk, zo blijkt uit een opiniepeiling in het blad Libération, moet weinig hebben van Mégret. Zoals de vlag er nu bijhangt, zal het electoraat van het FN bij de Europese verkiezingen in juni, in overgrote meerderheid op Le Pen stemmen. Le Pen, de oude volkstribuun die naar zijn zeggen “het werkelijke FN vertegenwoordigt”,kan op tien procent rekenen, een lijst Mégret op slechts vier procent.

Dat is samen minder dan bij de vorige Europese verkiezingen, toen het FN bijna 16 procent kreeg. Nog minder rooskleurig wordt het voor Mégret - die met twaalf hooggeplaatste medestanders al uit de partij is gezet - wanneer de sociale achtergrond van zijn aanhang belicht wordt. Op vrijwel alle fronten troeft Le Pen hem af. Zowel onder de laagste inkomens, minder dan 5000 franc bruto (zo'n 1650 gulden) per maand, als de middeninkomens (tot 15 000 franc) is de steun voor Le Pen massaal. Aleen bij de inkomensklasse van 20 000 franc of meer scoort Mégret beduidend beter, en ook bij het 'witte boorden'-personeel. Maar dat is dan de enige beroepscategorie waar Le Pen het onderspit delft: arbeider, landbouwer, middenstander, men staat achter Le Pen.

Ook bij de vrouwen ligt Le Pen beter: negen procent, tegen twee voor Mégret. Onder jongeren hetzelfde beeld: In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar kiest 15 procent voor Le Pen en vier voor Mégret. Aan de de stelling 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' hoeft Mégret zich op het congres dus niet vast te klampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden