Het kabinet is overstag: de geheime memo’s over dividendtaks komen vrij

Mark Rutte na afloop van het coalitieoverleg over de oplaaiende discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting. Beeld ANP

Bij wijze van 'eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid' geeft het kabinet de ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting alsnog vrij, meldt premier Rutte.

Wanneer de documenten openbaar worden, kan Rutte nog niet zeggen. "Het zou natuurlijk mooi zijn als het deze week kan'', maar hij moet nog bezien of dat allemaal lukt. PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat veel te laat. Wat hem betreft gebeurt het vandaag nog: "Die stukken liggen er, die kan je nu naar de Kamer sturen.''

Het kabinet wilde de memo's tot dusver niet openbaar maken, tot woede van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen.

De regel dat memo's als deze vertrouwelijk zijn 'klopt en die willen we ook echt handhaven', houdt Rutte staande. Maar hij en zijn collega's van de regeringspartijen in de Tweede Kamer morrelden zelf al aan die vertrouwelijkheid, vindt de coalitie bij nader inzien. Ze stelden in de Tweede Kamer niet van de memo's te weten en spraken zich zo toch over die stukken uit. Daarom kiest het kabinet ervoor ze nu toch vrij te geven.

'Begrijpelijk'

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff  zei eerder vandaag nog dat hij er begrip voor kan hebben dat meerdere ministers het bestaan van die memo's voor premier Mark Rutte hebben verzwegen. Ze lazen ze toen ze nog geen minister waren en vielen toen, meent Dijkhoff, onder andere regels.

Rutte hield eerder in de Tweede Kamer vol dat hij niets wist van ambtelijke notities over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, terwijl meerdere ministers die dus hadden gelezen. De onthulling dat ministers wél wisten van de memo's geeft 'een rommelig beeld, dat geef ik meteen toe', zegt Dijkhoff, maar dat 'betekent niet meteen dat het ook fout zit'.

 In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur. De huidige minister van economische zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van financiën. Hij kreeg in die rol memo's van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, maar zei vrijdag nog dat hij geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende.

'Rookgordijn'

Wiebes kreeg minstens twee memo's, eind april en eind augustus. De formatie was toen in volle gang en Wiebes onderhandelde namens de VVD mee over belastingzaken. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. De Telegraaf merkte dat als eerste op.

Ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie ambtelijke stukken over de dividendbelasting hebben gekregen en gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

De oppositie eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van een rookgordijn dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het steeds mysterieuzer. "Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie."

Wiebes stelt dat het niet onlogisch is dat zijn ambtenaren hem memo's over de dividendbelasting voorlegden, 'aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd'. Een staatssecretaris van financiën wordt nu eenmaal voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied, aldus Wiebes.

Lees ook: Trouw onthulde vrijdag dat de memo's wel degelijk bestonden

Premier Rutte kon zich geen notities herinneren over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Maar ze zijn er wel. 

Wie vroeg om die memo's over de dividendbelasting?

Eén of meer partijen hebben bij de kabinetsformatie gevraagd om documenten over afschaffing van de dividendbelasting. Toch ontkennen alle vier partijen dat ze stukken hadden. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden