Het kabinet is als een plofkip geklapt

En zo kwam de radiostilte van zeven weken met een enorme knal ten einde. Teletekst meldde dat het 'Catshuisoverleg definitief was geklapt'. Het woord keerde de hele avond terug. Onderhandelingen zijn sinds Rutte I niet meer mislukt, maar geklapt. Kees Boonman van 'Eenvandaag' zei zelfs dat het kabinet als een plofkip uiteen was gespat.

Van alle politieke commentatoren kwam hij met de spannendste theorie. Het CDA zou, de folteringen van de PVV moe, Wilders een handje hebben geholpen bij het verzamelen van dynamiet. Door in Limburg het college van Gedeputeerde Staten te laten vallen, zou het CDA Wilders hebben willen aanzetten tot wraak. Zodat Verhagen zich eindelijk kon bevrijden van een kabinet dat het CDA in zijn voortbestaan bedreigt.

Als dat echt zo is, wist Verhagen het in elk geval knap te verbloemen. Verbeten had hij het niet meer over de heer Wilders, maar kortweg over Wilders. "Wilders heeft alle hoop de bodem ingeslagen", brieste hij. Een redenering waar natuurlijk geen speld tussen te krijgen is. Opvallend ook nu weer hoe makkelijk de PVV-voorman zich ervan afmaakte. Geen ernstige persconferentie zoals Rutte en Verhagen, maar een luchtig praatje in het voorbijgaan. En weer geen deelname aan welk tv-debat dan ook. Joost Karhof verontschuldigde zich ervoor in 'Nieuwsuur'.

Wilders maakt het programmamakers wel moeilijk hun werk te doen. Want hoe zat het met zijn handtekening onder de motie Slob (CU) in 2011 dat het begrotingstekort niet hoger mocht zijn dan 3 procent? En hoe kan het dat hij datzelfde percentage nu een EU-dictaat noemt? NOS-correspondent in Brussel Chris Ostendorf stipte de ommezwaai fijntjes aan, maar een verklaring van Wilders bleef uit.

'Debat op 2' (NCRV/KRO) had na het bekend worden van het Cathuisdebâcle de hele programmering omgegooid. Geen discussie over de verplichte wietpas, maar een studio vol politici en stemmers over de kabinetscrisis. Knap hoe ze die metamorfose in enkele uren voor elkaar kregen, maar ook hier ontbrak weer iedere PVV-politicus. Waardoor we niet weten of AOW'ers er straks echt desastreus op achteruit gaan, zoals de PVV suggereert, of 'slechts' twee tientjes per maand, zoals Xander van Uffelen, chef economie van de Volkskrant, becijferde. Door de Hilversum-fobie van de PVV blijft de kijker steevast met vragen achter.

Zo bleef onweersproken wat Stef Blok (VVD) in 'Nieuwsuur' vertelde. De PVV zou zo in de war zijn door alle interne partijstrubbelingen dat ze daarom het kabinet had laten ontploffen. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om reclame te maken voor de VVD. "Wij hebben de overheid verkleind en de bezuinigingen op de politie teruggedraaid." En Sybrand van Haersma Buma (CDA): "Wij hebben de bezuinigingen op passend onderwijs gehalveerd". Toen Diederik Samsom (PvdA) even later begon over 'het land beter maken en de economie sterker', concludeerde Karhof: de verkiezingen zijn begonnen. En dat terwijl het kabinet nog niet eens echt was gevallen.

Voor buitenlandse zenders maakte dat niets uit. De Duitse nieuwslezer meldde: "In Nederland staat de regering op klappen". Zijn vrouwelijke collega blikte snel onder de presentatiedesk. Vast op zoek naar de restanten van een plofkip.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden