Het jeugdtheater bruist en broedt op nieuwe plannen

Tweetakt
Jeugdtheaterfestival Tweetakt is te zien van 23/3 t/m 1/4 op diverse locaties in Utrecht. Info: www.tweetakt.net

PHI gaat met de trein naar Brussel om zijn maatje Hanna, op wie hij in stilte verliefd is, groot nieuws te vertellen. Als hij daar midden in de nacht aankomt, heeft ook zij groot nieuws: ze staat op het punt naar Portugal te vertrekken, met haar nieuwe verkering. Treurig reist hij helemaal terug naar huis. "Oh ja, zijn grote nieuws is dat het jeugdtheaterfestival Tweetakt weer begint in Utrecht", vertelt hij de kijkers van het YouTube-filmpje haast huilend. Het introductiefilmpje gaat over alles behalve het festival en tóch vergeet je Tweetakt daarna niet meer.

PHI, live verslaggever, is een jongen met een muts die theatermakers en -directeuren in een serie filmpjes naïeve vragen stelt, waardoor ze hem veel meer vertellen dan eigenlijk de bedoeling was. De directeur van Theater Kikker vertelt een geheim over zijn collega, en regisseur Jetse Batelaan is zó druk dat hij vergeet waar en wanneer zijn twee voorstellingen spelen: 'Reuzen' en 'Bonte Avond met Bodybuilders'. De eerste, van het Ro Theater, is oorspronkelijk voor volwassenen gemaakt en spectaculair: in negen verhalen geeft de regisseur een bizarre, maar ook ontroerende blik op ouderschap. Met onhandige reuzenouders die doodsbang zijn om het piepkleine wezentje dat hun baby is te verliezen.

Tweetakt begint komend weekend, maar bruist al volop. Je zou haast vergeten dat het jeugdtheater net als verslaggever PHI in een treurige situatie zit. Als Tweetakt volgend jaar weer speelt - en dat is te hopen - zal een groot aantal gezelschappen verdwenen zijn door bezuinigingen. Nu al is het jeugdtheaterlandschap flink in beweging. In Zuid-Holland gaan de theatergroepen MAX en Siberia samen met dansgezelschap Meekers in één groot gezelschap, met als huistheater De Gouvernestraat in Rotterdam.

Ook andere gezelschappen broeden nieuwe plannen uit of vrezen voor hun voortbestaan. Je zou verwachten dat ze daarover tijdens Tweetakt, het enige landelijke jeugdtheaterfestival, met elkaar en met het publiek in gesprek gaan. Maar daarover rept de festivalleiding met geen woord: the show must go on, vinden zij.

Vrijdag opent Tweetakt met de verrassingsvoorstelling 'Wat wij maken' door jonge theatermakers van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de regie van Sanne van Reijn die vorig jaar 'Scènes uit het hiernamaals' speelde. Onder meer gevolgd door een opvallend optreden, van het Imperial Tiger Orchestra dat muziek met technologie combineert en opzwepende Ethiopische muziek speelt.

De dagen daarna is er een dwarsdoorsnede te zien van alles wat er op het gebied van jong publiek speelt of kan spelen. Met theatergezelschappen voor volwassenen en dans, theater en muziek van jeugdgezelschappen uit binnen- en buitenland maar ook theaterstudenten, jonge muzikanten, vechtsporters en theatrale games werpt Tweetakt een blik op de toekomst.

Verrassende makers
Jonge makers die tijdens Tweetakt verrassen, zijn Peter van Til, Karel van Laere, Vanja Rukavina en Carles Casallachsde, met de drie korte Bokko-dansvoorstellingen 'Tu es Petrus', 'Dance Dance Revolution' en 'Por Sal y Samba'. Ook Annelies van Hullebosch valt op met 'Dorp'.

'ÖFA: DANCE' van het vernieuwende Öfa Collectief uit Zweden belooft alle vooroordelen over dans achter zich te laten.

Info: www.tweetakt.net

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden