Het jaar van Martijn

Martijn Koning

Grappen: *** Actualiteit: *** Decor: *

Charisma: **

Eén van de jongeren die zich dit jaar aan een oudejaarsconference wagen, is Martijn Koning. Hij stond drie jaar geleden in de finale van cabaretfestival Cameretten en heeft een tijdlang op Humor TV zijn 'Eindemaands' gedaan. Koning komt uit de stal van de Comedytrain en dat is te merken. Zijn 'Het jaar van Martijn' is een aaneenschakeling van stand-up acts.

Hij springt van de hak op de tak en gaat net zo makkelijk van de ramp op de Filippijnen naar de man die op de verkeerde knop drukte bij Miljoenenjacht. Bitcoins, de vrouwelijke Viagrapil en de intolerantie jegens homo's, het komt allemaal in razend tempo voorbij. Zijn rode draad is dat hij zich graag met mensen en dingen bemoeit, maar dat het vervolgens meestal misgaat.

Hij is verrassend eigentijds, gebruikt veel hippe woorden en strooit ook, in tegenstelling tot de anderen, met entertainmentnieuws als de dood van acteur Paul Walker, de relatie tussen Eva Jinek en Freek Vonk en de hit 'Get Lucky' van Daft Punk.

Daarnaast gaat het vooral over hemzelf. Zijn jeugd, het gezin waar hij uit komt, de relatie met zijn vader en broers en zijn middelbare-schooltijd. Waar het kan, flanst hij de actualiteit ertussen. Soms met een ijzersterke grap, soms alleen met een terloopse opmerking. Maar omdat hij veel mompelt en slecht articuleert, gaan veel grappen in rook op of mag het publiek raden naar de clou. Ook banjert hij voortdurend heen en weer over het podium wat de aandacht nogal afleidt.

Zijn grappen zijn over algemeen van een behoorlijk goed niveau, maar met zijn uitgezakte spijkerbroek, gympen en flodderige T-shirt heeft Martijn Koning totaal niet de uitstraling van een oudejaarsconferencier. Ook het decor helpt niet mee: de kale wanden van het theater, en op de lege vloer alleen een blok beton. Dat komt onverschillig over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden