Het Jaap van der Scheur-circuit

“Stelt u zich eens voor hoe een racewagen bij de RAI van de rondweg afslaat en richting centrum scheurt,” roepen de bedenkers van de Grand Prix van Amsterdam ons in hun advertentie toe.

BIJDRAGEN: LOES SMIT; RUUD VERDONCK; PASCAL MESSER

Dat kunnen we, dat stellen we ons het even voor. We noemen het het Jaap van der Scheur-circuit: 'Willen we naar de Dam? Dan gaan we naar de Dam!'

Fietst u even mee, maar pas op de tramrails, de vluchtheuvels en afslaand verkeer. Het parcours ziet er dan als volgt uit: Rondweg - Europaboulevard - Europaplein - Rooseveltlaan - Victorieplein - Vrijheidslaan - mr. Treublaan - Prins Bernhardplein (dat wordt de nieuwe Tarzanbocht) - Wibautstraat (dit heet dan de Prins Bernhardbaan) - Weesperstraat - Waterlooplein - Amstelstraat - Rembrandtplein - Reguliersbreestraat (start en finish) - Muntplein - Rokin - (eventueel hier vanwege het gouden principe van veiligheid de chicane Spaarpotsteeg - Kalverstraat - Papenbroeksteeg) - Rokin - Dam (ten bate van het pitspoezen-gebeuren en het gouden principe van de show kan hier het extra lusje Damstraat - Oudezijds Voorburgwal -Oudekerksplein, met de befaamde Bocht van Blonde Dolly - Oudezijds Voorburgwal - Pijlsteeg - Dam in het traject gelegd worden) - Mozes en Aaron Straat (Beatrixbocht, exclusief!) - Nieuwezijdsvoorburgwal - Raadhuisstraat - Rozengracht (het rechte eind, ook wel het Pieter van Vollenhovenvlak genoemd) - Nassaukade - Overtoom - 1e Constantijn Huygensstraat - Vondelpark (Bos In) - Amstelveenseweg (Bos Uit) - Stadionplein - Amstelveenseweg - Rondweg. Volgende ronde.

Lengte: een kilometer of vijftien, dat is lang, maar dat heb je met zo'n eigenzinnig stratencircuit.

'Voor of tegen . . . u beslist', aldus de organisatoren in hun advertentie. Voor natuurlijk. Maar dan wel alle bolides met een bosje tulpen op de rolbeugel en dat je een kwartier later al niet meer merkt dat de Grand Prix van Amsterdam langs is geweest, dan noemen wij het bloemencorso.

Wie speelt hier een spelletje?

Natuurlijk zal de gemeente Amsterdam tegen zijn. “Echt ondenkbaar”, noemt de woordvoerder zo'n autorace, “gezien het milieu- en autoluwe beleid van de stad.”

Op het stadhuis wisten ze van niks tot ze de advertentie onder ogen kregen waarin 'een groep investeerders uit Londen' het raceplan ontvouwt. Die noemen zich zelf 'de geheimzinnige groep', zodat het niet zo gek is dat niemand ze kan vinden.

De man van het stadhuis “acht het niet waarschijnlijk dat het om een serieus plan gaat, of dat ooit iemand voor zoiets een vergunning aanvraagt en zeker niet dat daar vergunningen voor afgegeven worden. Er komen al klachten uit de binnenstad dat de rondvaartboten teveel lawaai maken. Eigenlijk denk ik dat het helemaal niet om autoracen gaat, maar om aandacht voor een nieuw computerspelletje.”

Zou kunnen. Volgens Virgin Retail Europe, een bedrijf dat dit soort speeltjes plus toebehoren in grote hoeveelheden doorverkoopt, is er een enorme keus in autorace-spelletjes. “Je hebt ze zelfs waarbij je naar believen toeschouwers kunt aanrijden. Een spelletje over een race langs de Amsterdamse grachten is best denkbaar, zeker nu het mogelijk is om videobeelden als realistische achtergrond in te voegen.”

Volgens de inkoper van hetzelfde bedrijf kan het alleen maar om een publiciteitsstunt van de Japanse computer- en spelletjesfabrikant Sega gaan. Doet ook aan sponsoring van Formule 1 races en toevallig voert de advertentie 'de succesvolle Formule 1 coureur Damon Hill' op. De Virgin-man: “Pas nog hoorde ik van Sega dat ze binnenkort behoorlijk aan de weg gaan timmeren. Maar tegen een spelletje gooien ze heus niet zoveel dure reclame aan.”

Sega Netherlands zelf wast zijn handen in onschuld. “We hebben geen idee wat de opzet is”, zegt woordvoerder Ronald Verberg. “Toen wij de advertentie onder ogen kregen, hebben we meteen contact opgenomen met de collega's van Sega in Londen, maar ook die zijn er niet achtergekomen wat er aan de hand is of wie die investeerders zijn.” Misschien iets op het hoofdkantoor in Japan bekokstoofd? “Van de week waren ze nog hier uit Japan, maar ze hebben niets gezegd. Terwijl de onderlinge loyaliteit dusdanig is, dat zulk soort dingen zeker direct verteld zou worden.”

Er kan trouwens, zegt Verberg, geen sprake zijn van een nieuw spel. “Autospelletjes doen het in Nederland helemaal niet, maar daarom bestaan ze wel, een race-circuit in Monaco bijvoorbeeld. Wij brengen nieuwe spellen uit als Jurassic Park en Alladin, daar is wel interesse voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden