Het is ZSD: Zonnepanelen-subsidiedag

Zonnepanelen: zonder subsidie geplaatst en toch al winstgevend.

Wie een kans wil maken op subsidie voor zijn zonnepanelen, moet vandaag de aanvraag inleveren. Officieel kan het tot eind dit jaar, maar de pot van bijna 22 miljoen euro zou vandaag al leeg kunnen zijn.

Ik heb er een paar keer flink negatief over geschreven, die zonnepanelensubsidie die zo hoopvol was begonnen als btw-verlaging. Maar goed, vanaf vanochtend 9 uur kunt u de subsidie bij Agentschap.nl aanvragen, en dus wil ik u daar toch nog maar een keer op wijzen.

Maar beloof uzelf alstublieft wel één ding: als u de subsidie niet krijgt, gaat u gewoon nog een keer rekenen en ontdekken dat zonnepanelen zonder subsidie ook gewoon heel slim zijn.
Dus: vergeet die ontbindingsclausule die minister Verhagen u aanraadt, en die als (onbedoeld?) effect zou hebben dat er dit jaar minder zonnepanelen op daken zouden verschijnen dan zonder al die subsidie-ellende het geval zou zijn geweest. Minder zonnepanelen is goed voor de belastingdienst. Maar dus niet goed voor u.

Ik zal proberen vandaag wat inzicht te krijgen in het aantal aanvragen en het bedrag dat daarmee gemoeid is. Hoe dan ook meld ik me hier morgen weer.

Curieuze zin
Overigens kan ik u wel een beetje geruststellen: als vanochtend om kwart over negen al voor 22 miljoen aan subsidie is aangevraagd, kunt u nog steeds kans maken op subsidie, als u maar vandaag uw aanvraag indient. Er wordt niet gekeken naar het uur van aanvragen maar alleen naar de datum. Bij Agentschap.nl staat daar de volgende curieuze zin over: 'Het is dus niet zo dat een aanvraag die op een dag om 15:00 uur door Agentschap NL is ontvangen, eerder wordt afgehandeld dan een aanvraag die om 09:00 uur op diezelfde dag is ontvangen.' Volgens mij moet 'eerder' hier 'later' zijn. Maar goed: de strekking lijkt me toch dat alle aanvragen die vandaag binnenkomen, gelijkwaardig meedingen naar de subsidie.

Wat er gebeurt als op een dag meer subsidie wordt aangevraagd dan er nog in de pot zit, weet ik eerlijk gezegd nog niet. Daarover zie ik niets op de site van Agentschap.nl en dat zal ik navragen.

Wilt u tussendoor korte energie-flitsen van me, dan kunt u me op Twitter vinden via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden