Plein 2

Het is zoeken naar radicale tabaksbestrijders op het Binnenhof

Politici Thom de Graaf en Jan Marijnissen roken op het balkon van de Tweede Kamer een sigaretje. Beeld ANP
Politici Thom de Graaf en Jan Marijnissen roken op het balkon van de Tweede Kamer een sigaretje.Beeld ANP

Als de radicale longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker nog eens op bezoek willen in de Tweede Kamer, zullen ze driftig in hun adresboekje moeten bladeren. Op het Binnenhof is roken al jaren een gevoelig onderwerp. Een Kamerfractie die hen ronduit wil steunen is zo makkelijk nog niet te vinden.

Redactie Politiek

Hebben de twee longartsen politieke bondgenoten op het Binnenhof, en wie dan? Een goede vraag nu de longartsen het middelpunt zijn van een rel in de ‘tabakspolder’. De artsen zijn weggestuurd bij de nationale alliantie van tabaksbestrijders die hen te radicaal vindt in de strijd tegen het roken. Dat is ook politiek relevant, omdat de Tweede Kamer het rookbeleid voor een groot deel heeft uitbesteed aan juist die polder.

Het lijkt voor De Kanter en Dekker dan ook kansloos om rechtstreeks bij de Tweede Kamer te pleiten voor nieuwe anti-rookmaatregelen. Ook omdat er op het Binnenhof afgelopen week slechts één steunbetuiging kwam voor de longartsen. Hij kwam vanuit een kleine oppositiekamer, diep verscholen in het Kamergebouw. SP-Kamerlid Henk van Gerven is zo verontwaardigd over de excommunicatie van de longartsen dat hij er een voetbalvergelijking tegenaan gooide. ‘Alsof Barcelona Messi ontslaat!’, schreef hij op Twitter. Van Gerven is tot nu toe het enige Kamerlid dat zich opwindt. De rest van de Kamer onthoudt zich van commentaar.

De radicaalste anti-tabakspartijen op het Binnenhof zijn de SP en de ChristenUnie. Zij zijn altijd fel tegen roken geweest. Vooral Kamerlid Henk van Gerven van de SP heeft er vele jaren opzitten als eenzame rookbestrijder in de Tweede Kamer. Van Gerven is oud-huisarts, wat iets verklaart van zijn vasthoudendheid. Maar de SP als geheel heeft een traditie om het roken te bestrijden. Partijleider Jan Marijnissen, hoewel zelf een straffer roker, vroeg al in 1996 om een verkoopverbod voor sigaretten in supermarkten. De SP stelde vele Kamervragen en diende moties in om tabak minder makkelijk verkrijgbaar te maken. Het haalde allemaal weinig uit.

Paffende ministers

Spot en hoon vielen de SP en de ChristenUnie vaak ten deel als ze vanuit de oppositie weer eens ten strijde trokken tegen het roken. CU-Kamerlid André Rouvoet kreeg in de jaren negentig nog het verwijt dat hij een ‘hetze’ voerde tegen het roken. Hij had toen vragen gesteld over het vele paffen van de ministers in het Paarse kabinet-Kok. Vooral de ministers van VVD en PvdA ontdoken tijdens de wekelijkse ministerraad het net ingevoerde rookverbod op de werkvloer. De Treveszaal stond blauw van de rook, was de ChristenUnie ter ore gekomen. Routvoet betrapte premier Kok op creatieve uitvluchten. “De premier zegt dat de Trêveszaal niet alleen wordt gebruikt als vergaderzaal, maar ook als receptieruimte en dan mag het”, mopperde het ChristenUnie-Kamerlid.

Iets van dat oude CU-activisme klonk vorige week ook door in de persverklaring van ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis, over de rel rond de longartsen. “Ik heb een goede band met ze”, liet hij direct weten. De deur van zijn ministerie staat altijd open als de longartsen met hem willen overleggen, benadrukte hij ook nog. Nu daar een ChristenUnie-bewindsman verantwoordelijk is voor het roken, hebben de longartsen op het ministerie tenminste nog wel een ingang. Voor de andere partijen geldt de vuistregel: artsen in de Tweede Kamer staan vooraan aan het anti-rookfront.

Bij D66 was voormalig arts Els Borst zo fel op de risico’s van roken dat na haar aftreden de tabaksfabrikanten in gejuich ontstaken. Zo radicaal als Borst, is D66 nu niet meer. Wel is het huidige Kamerlid Antje Diertens een van de weinige Kamerleden die het afgelopen jaar contact had met de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Als die alsnog op bezoek willen staan er ergens toch nog een paar deuren op een kiertje.

Strijdbaar tegen het roken
1.Henk van Gerven (SP)
2.André Rouvoet (ChristenUnie)
3.Els Borst (D66)

In de wekelijkse rubriek Plein 2 leest u de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Lees ook:

Antirookclub zet longartsen buiten de deur

De nationale koepel van tabaksbestrijders heeft twee longartsen de deur gewezen, omdat ze te activistisch zijn. De maatregel volgt op het stopzetten eerder dit jaar van de subsidie van KWF Kankerbestrijding aan de longartsen.

Longarts Wanda de Kanter houdt niet van zachte heelmeesters. ‘Je geeft ook geen halve dosis chemo’

Als je een doodzieke patiënt chemo moet geven, dan geef je toch niet maar de helft omdat een halve dosis minder bijwerkingen geeft? Nee, dan ga je voor het maximale effect, zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Antirokenclub praat met ongeruste partners na wegsturen longartsen

De Alliantie Rookvrij Nederland is nog niet klaar met uitleggen waarom ze twee longartsen de deur wees. De alliantie praat met ongeruste partners na het wegsturen van twee bekende longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden