Het is wennen: Hoek als koploper

HOEK - Een Zeeuwse club koploper in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Het is wel even wennen, maar dat doet niets af aan het realiteitsgehalte, want na de wedstrijd tegen DOVO (1-1) staat Hoek echt nog steeds bovenaan.

De Veenendalers, met een wedstrijd minder en evenveel verliespunten, ook niet belangenloos naar ZeeuwsVlaanderen afgereisd, toonden zich bij monde van trainer Wim Eilander zelfs tevreden met het gelijke spel. De Rotterdammer had zijn elftal op papier van een driemansaanval voorzien, in de praktijk waren Freek Wittenrood en Wim van Silfhout de twee spitsen die de vleugels bezet hielden en gedroeg Dragan Ristic zich als aanvallende middenvelder. Dat zal wel geen zwaktebod geweest zijn, want daar ook Henne Oostermeijer als centrale middenvelder het offensief niet schuwde, oogde het spel van DOVO zeker niet behoudend. Het Veenendaalse doelpunt dat al na zeven minuten viel, had overigens weinig met de gekozen strijdwijze van doen. Er ging nauwelijks enige inspanning van DOVO-zijde aan vooraf. Wim Verpoorte, de doelman van Hoek, misleidde door onoordeelkundig uitlopen niet alleen zijn centrale verdedigers, maar hij verspeelde ook de bal, zodat Freek Wittenrood daar alleen maar zijn wreef tegenaan hoefde te zetten. Vijf minuten voor tijd had DOVO op eigen kracht de wedstrijd winnend kunnen afsluiten, maar Henne Oostermeijer kwam enkele centimeters te kort om de bal in het doel te kunnen glijden.

Tussen die twee momenten is vooral Hoek druk in de weer geweest. Tot aan de achtste minuut van de tweede helft om de gelijkmaker te produceren, daarna een klein half uurtje om er nog meer uit te halen. Maar dat zat er niet in. Ondanks alle offensieve bedoelingen van Hoek kwam de verdediging van DOVO nooit echt onder druk te staan. De twee kleine spitsen, Remco van Keeken en Geert-Jan de Smet, konden sleuren wat ze wilden, de ondersteuning die Geert de Poorter en Peter Boerjan vanuit het middenveld moesten leveren, nam nooit de vormen aan, die trainer Dick Buitelaar zich daarvan had voorgesteld.

Maar de gepensioneerde militair, die in het verleden trainer was bij onder meer NAC, SVV, Helmond Sport, Nieuw Lekkerland en het Nederlands militaire elftal, kon daar niet mee zitten. Hij is al lang blij dat bij Hoek de zaken lopen zoals ze lopen. Hij is er nu nog geen jaar aan het werk. Toen hij vorige winter aantrad, was de nood groot. Net als in het seizoen 1989/90 dreigde het optreden van Hoek in de eerste klasse zich ook in de jaargang 1992/93 tot een seizoen te beperken. Maar de eindsprint met zes punten uit de laatste vier wedstrijden was een reddende. En de vijftien punten die nu al binnen zijn, zullen ongetwijfeld bijdragen aan een nog langer verblijf in de hoogste klasse. Om dat succes verder uit te bouwen naar een positie in de subtop of mogelijk nog meer, is het contract met Buitelaar onlangs met twee jaar verlengd, met een optie voor nog eens drie jaar. De sport-instructeur uit Gilze-Rijen heeft echter wel de clausule laten opnemen dat hij tussentijds naar een club uit het betaalde voetbal kan vertrekken, mochten er in die richting zich ooit nog eens mogelijkheden voordoen.

Buitelaar rekent er niet op dat hij van die clausule nog eens profijt zal hebben. Hij geniet voorlopig maar van zijn werk in de uithoek van de provincie Zeeland en hij leeft er zijn fantasieen op uit. Met een achterland zo groot als Zeeuws-Vlaanderen moet het aantal toeschouwers opgevoerd worden tot ver boven de ruim duizend van zaterdag. Lichtelijk opportunistisch voetbal moet de kijklustigen doen toestromen. Een zorgvuldiger opbouw van achteruit zou daar niet bij misstaan, want fouten in die fase van het spel vormden zaterdag de basis van menige DOVO-aanval. De verbetering van dat onderdeel zou wel eens hand in hand kunnen gaan met het toenemen van het geloof in eigen kunnen. Want het duidelijk dat de spelers van Hoek zelf ook nog moeten wennen aan hun nieuwe status.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden