'Het is vrijwilligerswerk, maar dan in een modern jasje'

interview | Jonge academici geven in het weekeinde gratis advies

Gisteren had hij een interview over rijscholen, hij schreef aan een rapport en deed wat data-analyse. Dat was vrijdag, werkdag. Vandaag zint de 26-jarige consultant Ruben Spelier met zo'n 25 andere jonge academici op creatieve oplossingen om starters aan een huis te helpen. Dat doen de leden van Denkkracht Utrecht op hun vrije zaterdag, vrijwillig, onbetaald.

Vandaag geven jullie voor de tiende keer een out-of-the-box advies over woningbouw. Noem eens wat eerdere ideeën?

"De provincie Brabant vroeg ons een nieuwe bestemming te bedenken voor de leegstaande kerken. We kwamen op een Holy Holland Heineken House. Samen voetbal kijken, een tijdelijke bestemming dus. Of om de twee weken een muziekfestival. De NS wilden verbeteringen op het station Utrecht. We gingen er kijken in de rol van huisvrouw, en van toerist. We merkten dat er heel weinig in het Engels staat aangegeven. Dat is toch raar voor een internationale stad."

Doe je op zaterdag hetzelfde als door de week, als consultant?

"Bij mij heeft het wel raakvlakken, maar we hebben ook juristen, psychologen, historici. Die kijken vaak heel anders aan tegen hoe je dingen moet organiseren. Rode draad is dat we allemaal in Utrecht hebben gestudeerd. We kregen ook een startsubsidie via het universiteitsfonds. We zijn allemaal twintigers, en we werken nog niet zo lang, tussen de nul en drie jaar."

Kun je uitleggen waarom je dit doet, op je vrije zaterdag?

"Ik verval niet graag in clichés, maar ik wil graag samen met anderen een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. We gaan echt kijken wat er aan de hand is. Zo praten we vandaag met starters op de woningmarkt en met deskundigen. En we werken met creatieve vormen. Zo'n dag geeft me energie, we hebben een vrije rol."

Is het duur om jullie in te huren?

"Nou, inhuren is een groot woord. We zijn een vrijwillig platform. Leden betalen 40 euro per jaar, daarmee laten ze zien dat ze echt mee willen doen. En we zijn geen adviesbureau. We vragen van maatschappelijke clubs een bijdrage in de organisatie van de dag."

Zou je jullie activiteiten bestempelen als vrijwilligerswerk?

"Ja, dat denk ik eigenlijk wel. Maar het is vrijwilligerswerk in een modern jasje en in een andere vorm. Het is voor kortere tijd, en bedoeld om mensen aan het denken te zetten."

Is het niet handiger om de politiek in te gaan? Dan kun je je oplossingen meteen omzetten in beleid!

"Ja, politiek is ook een aanvliegroute. Ik heb dit opgezet met Jony Ferket. Zij zit sinds maart in de raad, voor D66. Maar wij zijn vrijer. In de politiek ben je ook partij, je hebt je kiezers. Wij kunnen creatiever denken. Daar is de politiek niet perse voor uitgevonden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden